Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε παρέμβαση του Χ. Σενέκη στην ΚΣ ΟΑΣΕ

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο και στη συνέχεια, μετέβη στο Ισραήλ για να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου την τρέχουσα κατάσταση, επεσήμανε ο βουλευτής Χρίστος Σενέκης σε παρέμβαση του στο πλαίσιο των εργασιών της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Συγκεκριμένα

όπως ανακοίνωσε η Βουλή, ο κ.Σενεκης μιλούσε στο πλαίσιο των εργασιών του Koινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων του ΟΑΣΕ με τους Μεσογειακούς Εταίρους για τη Συνεργασία έχει αυξημένη σημασία, υπό το φως της εντεινόμενης αστάθειας στην περιοχή.

Ο κ. Σενέκης επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το συμμετέχον Κράτος στον ΟΑΣΕ, που βρίσκεται εγγύτερα στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και έχει στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ και, παράλληλα, άριστες σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια, μετέβη στο Ισραήλ για να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου την τρέχουσα κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Σενέκης, η Κύπρος έχει υποβάλει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, που να ξενικά από την Κύπρο, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Επίσης ανέφερε ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι αδιαμφισβήτητο. Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών στόχων δεν είναι εύκολο έργο, καθώς η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για προστασία των εγκαταστάσεών της και τοποθετεί στρατιωτικό εξοπλισμό σε προστατευμένους χώρους όπως νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία.

Ο κ. Σενέκης είπε ακόμα ότι οι κανόνες εμπλοκής μιας δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι ίδιοι με τους κανόνες εμπλοκής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και, συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται κατανοητή η μεγάλη δυσκολία διαχείρισης της εξαιρετικά περίπλοκης αυτής κατάστασης από πλευράς του Ισραήλ.

Καταλήγοντας, ο κ. Σενέκης τόνισε ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πολιτική λύση και για τον λόγο αυτό, στόχος πρέπει να παραμείνει η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης δύο κρατών το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμη: Στη Μόσχα η συνάντηση Αράβων υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στη Γάζα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα