Η Κύπρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου στους πιο επιδραστικούς επιστήμονες για το 2023

Για έκτη χρονιά, η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατετάγη ως μια εκ των Highly Cited Researchers στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε για το 2023, για τη σημαντική και ευρεία επιρροή που έχει επιδείξει στον τομέα της έρευνάς της την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από το Web of Science

που έγινε από το Institute for Scientific Information.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το εκπαιδευτικό ίδρυμα, η λίστα Highly Cited Researchers 2023 περιλαμβάνει συνολικά 6.849 ερευνητές και ερευνήτριες από ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε 67 χώρες.

Σύμφωνα με τον κατάλογο Highly Cited Researchers 2023 της εταιρείας Clarivate™, η καθηγήτρια θεωρείται ως μία από τους 137 επιστήμονες διεθνώς, στην Κατηγορία «Environment and Ecology».

Κάθε χρόνο, η Clarivate™ αναγνωρίζει ένα μικρό αριθμό επιστημόνων που έχουν επιδείξει σημαντική και ευρεία επίδραση στον τομέα της έρευνάς τους. Κάθε ερευνητής που επιλέγεται έχει συγγράψει άρθρα Υψηλής Επίδρασης, τα οποία κατατάσσονται στο ανώτερο 1% σε αναφορές (δηλαδή πόσες φορές άλλοι επιστήμονες παραπέμπουν σε αυτές τις δημοσιεύσεις) για τον τομέα και το έτος δημοσίευσής τους στο Web of Science τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, η δραστηριότητα αναφοράς δεν είναι ο μόνος δείκτης επιλογής. Η προκαταρκτική λίστα που αρχικά δημιουργείται υποβάλλεται στην συνέχεια σε εκ νέου εκτίμηση χρησιμοποιώντας ποιοτική ανάλυση και εμπειρογνωμοσύνη.

Ο κατάλογος αντλεί στοιχεία από την βάση δεδομένων Web of Science, τα οποία αναλύονται από ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης της Clarivate (https://clarivate.com/). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τον παγκόσμιο πληθυσμό επιστημόνων, οι ερευνητές και ερευνήτριες με υψηλή αναφορά είναι 1 στους 1.000.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με 2.669 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 37,5% του συνόλου ενώ η Κίνα με 1.275 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 17,9% του συνόλου. Ακολουθούν η Βρετανία με 574 επιστήμονες (8,1%), η Γερμανία με 336 (4,7%), η Αυστραλία με 321 (4,5%), ο Καναδάς με 218 (3,1%), η Ολλανδία με 195 (2,7%), η Γαλλία με 139 (2%), το Χονγκ Κονγκ με 120 (1,7%) και η Ιταλία με 115 (1,6%).

Ο David Pendlebury, Επικεφαλής Ερευνητικής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών στο Clarivate, δήλωσε: «Η λίστα Highly Cited Researchers προσδιορίζει και τιμά εξαιρετικούς ερευνητές, των οποίων η σημαντική και ευρεία επιρροή στους τομείς τους μεταφράζεται στον αντίκτυπο που έχουν στην ερευνητική κοινότητα με καινοτομίες που κάνουν τον κόσμο πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο ασφαλή. Η συνεισφορά τους αντηχεί πολύ πέρα ​​από τα ατομικά τους επιτεύγματα, ενισχύοντας τα θεμέλια της αριστείας και της καινοτομίας στην έρευνα.»

Η Δρ Φάττα-Κάσινου έχει τιμηθεί στο παρελθόν για την επιστημονική της δραστηριότητα με διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Έρευνας από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου καθώς και SETAC Europe-Noack Laboratorien Outstanding Science Career Αward. Η επιστημονική́ της έρευνα έχει συνεισφέρει στην κατανόηση διεργασιών προχωρημένης επεξεργασίας νερού και αστικών λυμάτων, με στόχο την ασφαλή τελική διάθεση των λυμάτων στο περιβάλλον και επαναχρησιμοποίησή τους. Η έρευνά της συμβάλλει στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση, γονιδίων και μεταθετών γενετικών στοιχείων ανθεκτικότητας, κατά την διάρκεια της εφαρμογής διεργασιών επεξεργασίας και απολύμανσης.

Είναι μέλος της οκταμελούς Ανεξάρτητης Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για την Αντιμικροβιακής Αντοχή στην Αγροβιομηχανία και Περιβάλλον (SAAFE) της Αυστραλίας, και μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Προγράμματος για το Νερό «OneWater – Eau Bien Commun» της Γαλλίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κοινού Προγραμματισμού για το Νερό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2015-2019), προεδρεύει της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του African Center of Excellence in Water and Environment Research (ACEWATER), ενώ συμμετέχει στις συμβουλευτικές επιτροπές και άλλων ερευνητικών κέντρων για το νερό όπως το CRETUS και ICRA της Ισπανίας. Μέχρι σήμερα έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει περισσότερες από 188 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (h-index:78, Citations:30,626, Google Scholar). Είναι Εxecutive Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Environmental Chemical Engineering και Editor του Water Research. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων και ομιλιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, και εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές στο εξωτερικό.  

Keywords
Τυχαία Θέματα