Η Ομάδα Ακαδημαϊκών του ΠΚ διαφωνεί με μετακίνηση ασφαλτικού στο Μιτσερό

Η Συμβουλευτική Ομάδα Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου τοποθετείται για τη μετακίνηση του εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος από το Τσέρι στο Μιτσερό και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι διαφωνεί με την απόφαση για μετακίνηση και καταλογίζει στο Τμήμα Περιβάλλοντος προσπάθεια να πλήξει το κύρος της.

Σε ανακοίνωση με αφορμή και αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο της Συμβουλευτικής

Ομάδας Ακαδημαϊκών, η ομάδα διευκρινίζει ότι δεν ζητήθηκε η άποψη-κρίση της για τη συμπληρωματική μελέτη στη διαδικασία έκδοσης της γνωμοδότησης, "κάτι που δεν διευκρινίζεται στο σχετικό κείμενο της Περιβαλλοντικής Αρχής".

Αναφέρει ακόμη πως δεν δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα στη Συμβουλευτική Ομάδα Ακαδημαϊκών, η οποία δεν ήταν δυνατό να ήταν παρούσα στη συνεδρία στις 22.10.21 και έγκαιρα ενημέρωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για αυτό, ώστε να υποβάλει την άποψη και κρίση της.

"Συγκεκριμένα, δεν δόθηκε ούτε μία μέρα μέχρι την έκδοση της γνωμοδότησης (και συνολικά ούτε 5 μέρες από την γνωστοποίηση της συμπληρωματικής μελέτης) για να καταθέσει την επιστημονική της άποψη σε ένα από τα πιο κρίσιμα, αν όχι το κρισιμότερο σημείο της πολύμηνης διαδικασίας αξιολόγησης της ΜΕΕΠ, όπως προνοείται εξάλλου για όλους τους πολίτες από τη Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους", αναφέρει.

Η Συμβουλευτική Ομάδα υποστηρίζει ότι με τις αναφορές του το Τμήμα Περιβάλλοντος "επιχειρεί να πλήξει το επιστημονικό της κύρος και βάλλει κατά της ανεξαρτησίας της, μειώνοντας εκ του αποτελέσματος, την προσπάθειά της για ουσιαστική συμβολή στη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που είχε τεθεί από την αρχή σε λανθασμένη βάση".

Επίσης ενημερώνει πως αυτή ανέδειξε την κύρια πηγή του προβλήματος, κάτι που μέχρι την εμπλοκή της, δεν είχε διασαφηνιστεί και ότι οι τοποθετήσεις που δημοσιοποιήθηκαν από κυβερνητικά τμήματα μέχρι τότε, καταδείκνυαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο Δάλι.

Αναφέρει εξάλλου ότι ανέδειξε την πηγή "των αστοχιών και αποκλίσεων μεταξύ  της επί-του-εδάφους πραγματικής λειτουργίας των εργοστασίων και της θεωρητικής μελέτης, κάτι που επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ρητά στη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής και τους όρους λειτουργίας που τη συνοδεύουν".

Επίσης αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση το κύρος της και η εγκυρότητά της δεν αντλείται ούτε επηρεάζεται από την υιοθέτησή της από το Τμήμα Περιβάλλοντος, καθότι η Συμβουλευτική Ομάδα ασκεί το έργο της ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα, κάνοντας εισηγήσεις στη βάση της διεθνούς αξιολογημένης επιστημονικής της εμπειρογνωμοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομάδα Ακαδημαϊκών, Μιτσερό,omada akadimaikon, mitsero