Η πρεσβεία της Παλαιστίνης για την επέτειο της Νάκμπα

Η Νάκμπα συνεχίζεται με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο, ανήμερα της επετείου της Ημέρας της Καταστροφής (Νάκμπα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε χρόνο, στις 15 Μαΐου τιμάται η Ημέρα της Καταστροφής (Νάκμπα), σε ανάμνηση του εκτοπισμού των χιλιάδων Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες μετά και την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, το

1948. Η εκδήλωση μνήμης, αν και προϋπήρχε, καθιερώθηκε επίσημα με απόφαση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ το 1998.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της για την ημέρα η Πρεσβεία της Παλαιστίνης, στις 14 Μαΐου 1948 έληξε η Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη, που είχε επιβληθεί με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανανέωσή της από το διάδοχο σχήμα του ΟΗΕ. Την ίδια εκείνη ημέρα ανακηρύχθηκε και η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο, 700 χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή να απελαθούν και εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων ξεπέρασαν τα 10.000 άτομα και αφανίστηκαν πάνω από 50 χωριά, αναφέρει η Πρεσβεία.

Σημειώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, η προσάρτηση, η οικοδόμηση ισραηλινών εποικισμών, οι κατεδαφίσεις σχολείων και σπιτιών, οι κρατήσεις Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και η παρακράτηση Παλαιστινιακών εσόδων συνεχίζονται, η πρεσβεία αναφέρει ότι φέτος, "ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν πάνω από 151 Παλαιστίνιους στα εδάφη του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ υπάρχουν πάνω από 4.900 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές επειδή αντιστάθηκαν στην κατοχή".

Η πρεσβεία της Παλαιστίνης σημειώνει ότι φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, η Επέτειος Μνήμης της Νάκμπα θα τιμηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ψήφισμά της Γενικής Συνέλευσης. Η Επιτροπή του ΟΗΕ, για να τονίσει τα Αναφαίρετα Δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού, πραγματοποιεί τη Δευτέρα ειδική συνεδρία υψηλού επιπέδου, η οποία θα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Mahmoud Abbas, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα