Η σημασία της μείωσης εκπομπών μεθανίου και τα 500 εκ. που θα δώσει η Κύπρος

Για τη συμφωνία των ηγετών στην COP26 για ελάττωση ρυπογόνων εκπομπών μεθανίου, τη δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης δασών, αλλά και την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Διάσκεψης για τη διάθεση 500 εκατομμυρίων από την Κύπρο, μέχρι το 2026, για υιοθέτηση νέων πολιτικών και μέτρων αναφορικά με τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, «Πρωινοί τύποι», ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Όσον αφορά τα 500 εκατομμύρια

που θα διαθέσει η Κύπρος, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτά θα δοθούν επιπλέον ή εμπίπτουν σε αυτά που μας υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. 

«Είχαμε υποχρέωση ως κράτος να μειώσουμε τους ρύπους και ανάμεσα σε άλλα να έχουμε 10% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, κάτι το οποίο δεν πετύχαμε, και γι΄ αυτό το λόγο θα αγοράσουμε δικαιώματα εκπομπών ρύπων από το 2022, γύρω στα 70-80 εκατομμύρια», τόνισε. 

Υποψιάζομαι, πρόσθεσε, «ότι εμπίπτουν στις υποχρεώσεις μας καθώς μείναμε πολύ πίσω όσο αφορά τα περιβαλλοντικά, μην σας πω πως θα βάλουν μέσα και τα πρόστιμα». 

Όπως είπε, δεν υπάρχει οργανωμένη στρατηγική, αναφέροντας χαρακτηριστικά «βασικά αφήνουν τα προβλήματα στην επόμενη Κυβέρνηση, πράγματα που είναι σημαντικά δεν τα κάνουμε και το πιο κλασικό είναι το θέμα με τις δημόσιες συγκοινωνίες». 

Κύριες πηγές εκπομπών ρύπων είναι και οι συγκοινωνίες, πρόσθεσε. 

«Μας έδωσαν λεφτά για σχεδιασμό των δημόσιων συγκοινωνιών το 2010 και κάναμε μόνο για τη Λευκωσία. Βάλαμε λεωφορεία. Δέκα χρόνια μετά δεν κάναμε τίποτα άλλο», σημείωσε.

Όσον αφορά την απόφαση για μείωση εκπομπών μεθανίου, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι ο περιορισμός έχει να κάνει με τον τόπο που διαχειρίζεσαι το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο, ενώ στην Κύπρο αφορά και τα οργανικά απόβλητα τα οποία καταλήγουν στις χωματερές, καθώς όταν πετάς υπολείμματα κουζίνας αυτά παράγουν μεθάνιο 20 φορές πιο επιβλαβές από το Διοξείδιο του Άνθρακα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι εκπομπές μεθανίου αποτελούν τη δεύτερη σοβαρότερη αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα του Economist, ένας τόνος μεθανίου προκαλεί 86 φορές περισσότερη θερμότητα σε σχέση με έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το μεθάνιο διαλύεται με ταχύτερο ρυθμό στην ατμόσφαιρα (σε σχέση με το CO2), κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έχει αμεσότερο αντίκτυπο στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανάσχεση των εκπομπών μεθανίου, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, μπορεί να μειώσει κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2050. 

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι Ρωσία, Κίνα και Ινδία δεν συνυπέγραψαν την απόφαση, ενώ εντάσσονται στο top-5 των κρατών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου.

Ακούστε όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος στο 34:27

Διαβάστε επίσης 

Συμφωνία ηγετών στην COP26 για ελάττωση ρυπογόνων εκπομπών μεθανίου

ΠτΔ: Πέραν των 500 εκ. ευρώ μέχρι το 2026 για χρήση καθαρότερων καυσίμων

Keywords
Τυχαία Θέματα
500, Κύπρος,500, kypros