Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' κληροδότησε τον γιο της Κάρολο περίπου με 360 εκατ.

Μέσω κληροδοτημάτων, των βασιλικών κτημάτων και των έξυπνων επενδύσεων που έκανε ενώ ήταν πρίγκιπας, ο Κάρολος Γ' θα στεφθεί στις 6 Μαΐου με μια σημαντική περιουσία στο όνομά του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' κληροδότησε τον γιο της περίπου 360 εκατομμύρια λίρες μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξάνοντας την περιουσία του Καρόλου στα 600 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με εκτίμηση των Times.

Ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας έφτιαξε την περιουσία

του του με ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα μετά το διαζύγιό του 17 εκατομμυρίων λιρών από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1996, σύμφωνα με βασιλικό βοηθό που επικαλείται η εφημερίδα. Όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα το 1952, ο Κάρολος έλαβε επίσης εισόδημα από το Δουκάτο της Κορνουάλης, που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα για να δώσει στον διάδοχο του θρόνου φαινομενική οικονομική ανεξαρτησία.

Για τον Κάρολο, το δουκάτο «περιλαμβάνει όλα όσα του αρέσει», είπε η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα σε ένα ντοκιμαντέρ του ITV που προβλήθηκε το 2019. Εκτός από 260 αγροκτήματα, το δουκάτο, το οποίο έχει πλέον περάσει στον κληρονόμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, κατέχει 52.450 εκτάρια (σχεδόν 130.000 στρέμματα) γης και μισθώνει εμπορική περιουσία ύψους 345 εκατομμυρίων λιρών. Ο Κάρολος δημιούργησε ακόμη και μια κοινότητα, το Poundbury, σε γη του δουκάτου κοντά στο Dorchester στη νότια ακτή της Αγγλίας, όπου έκανε πράξη τις αρχιτεκτονικές του ιδέες. Υπό την ηγεσία του, το δουκάτο συγκέντρωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου λιρών, δημιουργώντας στον τότε κληρονόμο εισόδημα περίπου 23 εκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια αύξηση άνω του 40 τοις εκατό σε 15 χρόνια.

Λόγω μιας παράδοσης αιώνων, που επιβεβαιώθηκε από μια ρήτρα του 1993 που συμφωνήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, οι μονάρχες δεν χρειάζεται να πληρώνουν φόρο στα περιουσιακά στοιχεία που άφησε ο προκάτοχός τους, για να προφυλαχθούν από τη διάλυση της βασιλικής περιουσίας.

Η διαθήκη του μονάρχη δεν δημοσιοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενο της διαθήκης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' παραμένει ιδιωτικό. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι το κάστρο Μπαλμόραλ στη βορειοανατολική Σκωτία, όπου περνά τα καλοκαίρια της η βασιλική οικογένεια και όπου πέθανε η βασίλισσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, και το κτήμα Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία κληροδοτήθηκαν στον Κάρολο. Και τα δύο είναι ιδιόκτητα.

Αντίθετα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο κεντρικό Λονδίνο και το κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά της πρωτεύουσας, ανήκουν στο κράτος. Ένα άλλο ιστορικό σύμβολο της βρετανικής μοναρχίας, τα κοσμήματα του στέμματος, είναι επίσης ιδιοκτησία του έθνους και ως εκ τούτου αποκλείονται από την αξιολόγηση της βασιλικής περιουσίας. Υπολογίζεται ότι η αξία τους είναι αρκετά δισεκατομμύρια λίρες.

Ως μονάρχης, ο Κάρολος λαμβάνει την ετήσια «επιχορήγηση του κράτους» -- μια προικοδότηση του ενός τετάρτου των κερδών από το εισόδημα που δημιουργείται από το Crown Estate, μια τεράστια συλλογή γης και εκμεταλλεύσεων. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η κρατική επιχορήγηση έφτασε τα 86,3 εκατομμύρια λίρες το 2021-2022.

Ένα τελευταίο ταμείο ολοκληρώνει τη βασιλική περιουσία: το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο ελέγχεται από τον μονάρχη και το οποίο απέφερε 24 εκατομμύρια λίρες για τη βασίλισσα το 2022.

Σε μια σειρά άρθρων με τίτλο "Το κόστος του στέμματος", η εφημερίδα The Guardian προσπάθησε να βάλει ένα νούμερο στη βασιλική περιουσία. Περιλάμβανε το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο ορίζεται νομικά ως ελεγχόμενο από το κράτος, αλλά του οποίου όλα τα κέρδη περιέρχονται στον μονάρχη, πολυτελή οχήματα, που ανήκουν στο κράτος αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τη βασιλική οικογένεια, καθώς και έργα τέχνης και κοσμήματα. Συνολικά, υπολογίζει την περιουσία του Καρόλου σε 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Διαβάστε επίσης: Στέψη Βασιλιά Κάρολου:Για πρώτη φορά οι πολίτες θα έχουν ενεργό ρόλο σε τελετή

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελισάβετ Βapos, Κάρολο, 360,elisavet vapos, karolo, 360