Η βία στη Δυτική Όχθη οξύνεται καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές στο Ισραήλ

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ναμπλούς βρίσκονται παντού πορτρέτα των νεαρών ανδρών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, υπενθυμίζοντας την κλιμακούμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες.

Έπειτα από χρόνια σχετικής ηρεμίας, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί φέτος, οι περισσότεροι μετά τον Μάρτιο στις επιχειρήσεις που ακολούθησαν μια σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τέσσερις Παλαιστίνιοι έφηβοι και ένας 19χρονος Ισραηλινός στρατιώτης

σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά.

«Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια», σχολίασε ο Ιμπραχίμ Ραμαντάν κυβερνήτης της Ναμπλούς που πρόσκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι νεαροί άνδρες που ριζοσπαστικοποιούνται από τις καθημερινές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους προς τις παλαιστινιακές αρχές.

«Πλέον κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους μαχητές στους δρόμους», σχολίασε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ έχει ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Όμως ο Λαπίντ πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία μόνο μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν εκ νέου βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Εξάλλου με τη συνεχή επέκταση των ισραηλινών οικισμών σε περιοχές που βρίσκονται στην καρδιά του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η πίστη των Παλαιστινίων που ζουν σε πόλεις- καταυλισμούς προσφύγων, όπως η Ναμπλούς και η Τζενίν, σε μια πολιτική λύση έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

«Αυτή η γενιά δεν βλέπει πολιτικό ορίζοντα», δήλωσε η Αλάα αλ Ναμπλούσι, ο 18χρονος γιος της οποίας Ιμπραχίμ αλ Ναμπλούσι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις στην παλιά πόλη στις 9 Αυγούστου.

Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, που επικεντρώνονται στο αυξανόμενο κόστος ζωής, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το παλαιστινιακό δεν περιλαμβάνεται καν στα ζητήματα που τους απασχολούν ενόψει των εκλογών, παρά το γεγονός ότι οι έποικοι στη Δυτική Όχθη ζητούν αυστηρότερη καταστολή των Παλαιστινίων.

«Βρισκόμαστε εν μέσω ενός κύματος τρομοκρατίας εξαιτίας της τρομοκρατικής Παλαιστινιακής Αρχής», κατήγγειλε ο Γιοσί Νταγκάν επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Σαμάρια στη διάρκεια διαμαρτυρίας την Κυριακή, αφού όχημα δέχθηκε πυρά σε οικισμό κοντά στη Ναμπλούς.

«Σήμερα το πρωί ήταν η Σαμάρια και αύριο θα είναι παντού στο Ισραήλ», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το βιβλικό όνομα της Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη, επειδή δεν έχει καταφέρει να ελέγξει ένοπλες ομάδες όπως ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν είναι δημοφιλής στη Δυτική Όχθη και δέχεται πιέσεις από την πιο ακραία Χαμάς, απαντά ότι τα χέρια της είναι δεμένα από το Ισραήλ και προσθέτει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να εμποδίσει τη βία των Εβραίων εποίκων, που έχουν την προστασία του στρατού, εναντίον των Παλαιστινίων.

Κανένας πολιτικός ορίζοντας

Πολλοί από τους μαχητές, τα πορτρέτα των οποίων βρίσκονται στους δρόμους της παλιάς πόλης και των καταυλισμών προσφύγων, δεν συνδέονται με τις μεγάλες, γνωστές οργανώσεις, αλλά με άλλες μικρές η ατζέντα των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη, πέρα από την κοινή εχθρότητά τους προς την ισραηλινή κατοχή.

Προς το παρόν, και με δεδομένες τις διαφωνίες στην παλαιστινιακή ηγεσία, λίγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει μια νέα ιντιφάντα.

«Δεν υπάρχουν οι υποδομές για αντίσταση», δήλωσε βετεράνος αξιωματούχος του κόμματος Φατάχ, ο οποίος πέρασε χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. «Στην πρώτη ιντιφάντα υπήρχαν πανεπιστήμια, οι ενώσεις, η κοινωνία ήταν έτοιμες για αυτό», πρόσθεσε.

Η αυξανόμενη βία έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, αλλά οι θέσεις των μεγαλύτερων ισραηλινών κομμάτων για το παλαιστινιακό δεν φαίνεται να αλλάζουν ενόψει των εκλογών.

Καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ευρύτερη πολιτική λύση στη σύγκρουση, το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο, κάτι που συνοψίζεται στην προσέγγιση του στρατού: «κουρεύουμε το γρασίδι».

«Όποιος θέλει να εξαπολύσει επιθέσεις με πυροβολισμούς και να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες βρίσκεται στο στόχαστρό μας», τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυτική Όχθη, Ισραήλ,dytiki ochthi, israil