Παραπέμπονται σε Συνοδικό Δικαστήριο οι δύο μοναχοί- Παραμένουν «άφαντοι»

Την παραπομπή των δύο κληρικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «κατηγορηματικά αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, αποφάσισε να καλέσει τους δύο εν αργία κληρικούς ενώπιον της προς απολογία, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνέλθει σύντομα το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.Σημειώνεται ότι οι δύο μοναχοί κλήθηκαν από την Ιερά σύνοδο και αυτοί αρνήθηκαν να παραστούν. Ειδικότερα, προσπάθησαν να καλέσουν μία φορά τηλεφωνικώς και τρεις φορές με μήνυμα τους δύο μοναχούς αλλά δεν κατέστη δυνατό να τους εντοπίσουν. 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι διέπεται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι σύντομα.

Αυτούσια η δήλωση του:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ.κ Γεωργίου.

Ενώπιον της τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδιού και Πορφυρίου Ττόούλου αδερφού της ίδιας μονής δια των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιεροσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιεροσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει.

Ετέθη, επίσης, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, δια της οποίας καταγράφεται ότι οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτης της Εκκλησία της Κύπρου περί «απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης».

Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου δια τα συμβάντα τα οποία οδήγησαν στην επιβολή υπ’αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και το κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν της προς απολογίαν. Κληθέντες δια τηλεφώνου και τρις δια μηνύματος, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπή αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός. Κατά το εξωτερικόν ορατό σκέλος του θεανθρωπικού της μυστηρίου, ως απαρτιζομένου από ανθρώπους «σάρκα φορούντας και τον κόσμο οικούντας», στη δισχιλιετή πορεία της γνώρισε πολλά τέτοια σκάνδαλα. Έχουσα όμως Κεφαλήν Αυτής τον θεάνθρωπο Χριστόν, δεν πλήττεται οντολογικά, πλήττεται όμως, το ποιμαντικό και αγιαστικό Της έργο λόγω του σκανδαλισμού των πιστών.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, στη γραπτή δήλωσή του κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται και να καταγγέλλουν τα όσα γνωρίζουν. Σημείωσε ότι «η Ιερά Σύνοδος είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στην Εκκλησιά». 

Τι προηγήθηκε

Η συνεδρία εστίασε στην εξέταση του μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων.

Οι κατηγορίες βαραίνουν δύο μοναχούς και αφορούν ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών της Μονής, ως επίσης και θέματα ηθικής φύσεως. 

Στα αρχικά στάδια της διερεύνησης, οι δύο μοναχοί είχαν παραδεχθεί ενοχή, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα οι δικηγόροι τους, διέψευσαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις για σκάνδαλα Μονής Αββακούμ: Ενώπιον Συνόδου οι 2 ιερωμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα