Ηλιακή καταιγίδα, πιθανό να επηρεάσει το σήμα κινητής τηλεφωνίας και GPS

Η ηλιακή καταιγίδα που κατευθύνεται προς τη Γη είναι πιθανό να χτυπήσει σήμερα, μπορεί να επηρεάσει το σήμα GPS και κινητής τηλεφωνίας

Μια ηλιακή καταιγίδα υψηλής ταχύτητας που πλησιάζει τη Γη με ταχύτητα 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (Nasa), αναμένεται να χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας σήμερα, επηρεάζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την υποδομή επικοινωνίας.

Η ηλιακή καταιγίδα

, που ρέει από μια ισημερινή τρύπα στην ατμόσφαιρα του ήλιου που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιουλίου, μπορεί να ταξιδέψει με μέγιστη ταχύτητα 500 χλμ το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το spaceweather.com. Αν και οι πλήρεις γεωμαγνητικές (μαγνητικό πεδίο που σχετίζονται με τη Γη) είναι απίθανες, μικρότερες γεωμαγνητικές αναταραχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύρες υψηλού γεωγραφικού πλάτους.

Οι δορυφόροι στην ατμόσφαιρα της Γης αναμένεται επίσης να επηρεαστούν από τις εισερχόμενες ηλιακές καταιγίδες. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την πλοήγηση GPS, το σήμα του κινητού τηλεφώνου και τη δορυφορική τηλεόραση. Τα ηλεκτρικά δίκτυα μπορούν επίσης να πληγούν από ηλιακές εκλάμψεις.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Space Weather Prediction Center των Ηνωμένων Πολιτειών, η καταιγίδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διακοπή ραδιοεπικοινωνιών υψηλής συχνότητας για σχεδόν μία ώρα σε μια τεράστια περιοχή. Το Κέντρο σημείωσε τις ηλιακές εκλάμψεις στο επίπεδο X1, το «Χ» υποδηλώνει την ταξινόμηση και το αριθμητικό επίθημα που υποδηλώνει τη δύναμη της φωτοβολίδας.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου που απελευθερώνουν σωματίδια ενέργειας, φωτός και υψηλής ταχύτητας στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Nasa, οι μεγαλύτερες φωτοβολίδες είναι γνωστές ως «φωτοβολίδες κατηγορίας Χ» με βάση ένα σύστημα ταξινόμησης που κατηγοριοποιεί τις ηλιακές εκλάμψεις ανάλογα με τη δύναμή τους.

Οι μικρότερες ανήκουν στην κατηγορία A, ακολουθούμενες από B, C, M και X. Η ηλιακή φωτοβολίδα που είναι πιθανό να χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης σήμερα είναι μια φωτοβολίδα κατηγορίας X.

Πηγή: The Indian Express

Keywords
Τυχαία Θέματα