Προειδοποίηση Ταλιμπάν σε Τουρκία για αποστολή στρατευμάτων σε Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκίσ να μην διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Αφγανιστάν για να διαχειριστεί και να φυλάξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μ,  λέγοντας ότι οποιαδήποτε χώρα που επιλέξει να παραμείνει θα αντιμετωπίζεται ως «κατακτητής».

Στην επιστολή των Ταλιμπάν  (Ισλαμικά Εμιράτα Αφγανιστάν) σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το Αφγανιστάν και ο λαός του Αφγανιστάν διατηρούν ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον τουρκικό λαό. Ωστόσο, τονίζεται ότι απόφαση των Τούρκων αξιωματούχων δεν είναι η ενδεδειγμένη

«Η

επέκταση της κατοχής θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και εχθρότητα στο Αφγανιστάν», τονίζεται.

«Η απόφαση… είναι λανθασμένη, παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση, λίγες μέρες τη δέσμευση της Τουρκίας  να παρέχει στρατεύματα για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ όταν οι ξένες δυνάμεις φύγουν επόμενο μήνα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για το πώς να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από το Αφγανιστάν. .

Η  κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών υπουργών Άμυνας την Πέμπτη, προσθέτοντας: «Κατά τη διάρκεια συζητήσεων με την Αμερική και το ΝΑΤΟ, αποφασίσαμε ποιο θα είναι το πεδίο της αποστολής, με το οποίο θα συμφωνήσουμε».

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Άγκυρας, λέγοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τα στρατεύματά της σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης του 2020.

Η ανησυχία είναι ότι μετά την απόσυρση των Αμερικανών, το αεροδρόμιο θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, το ΝΑΤΟ είναι συνεπώς πρόθυμο να βρει μια λύση γρήγορα.

Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν από το 2001 και έχει αναπτύξει εκατοντάδες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα