ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Ψηλές τιμές σε ενέργεια και ενοίκια

Οι τιμές σε ενοίκια και βενζίνη κράτησαν ψηλά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Κυβέρνηση την Τρίτη, που δείχνουν ελαφριά πτώση.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε πολύ τα επιτόκια τον τελευταίο χρόνο για να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να μειώσει τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξευόταν.

Αλλά,

ακόμα και καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώνεται σε σχέση με τα περσινά ψηλά δεκαετίας, οι αριθμοί δείχνουν ότι κάποιοι τομείς ακόμα επιμένουν σε ψηλές τιμές.

Με τις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής να εμφανίζονται σε όλη την οικονομία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 0,5%, σηματοδοτώντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμα δρόμο για να ρίξει τον πληθωρισμό.

"Ο δείκτης για στέγη ήταν με διαφορά ο μεγαλύτερος συντελεστής... αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης όλων των στοιχείων", σύμφωνα με την έκθεση. Οι δείκτες για τρόφιμα και βενζίνη συνέβαλαν επίσης, προσθέτει η έκθεση.

Εξαιρώντας τα στοιχεία τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 5,6% από τον Ιανουάριο 2022, σηματοδοτώντας τη μικρότερη αύξηση σε ένα έτος.

Σε ομιλία της την Δευτέρα, η Μισέλ Μπάουμαν, μέλος του ΔΣ της Fed, είπε ότι πιθανώς να είναι "απαραίτητο να αυστηροποιηθεί περαιτέρω η νομισματική πολιτική για να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο μας". Πρόσθεσε ότι, με τις οικονομικές προοπτικές να παραμένουν αβέβαιες, "αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να εκπλησσόμαστε από τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εισερχόμενα στοιχεία".

Διαβάστε ακόμη: Νορβηγία: Η χώρα θα στείλει οκτώ άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα