ΗΠΑ:Πώς θα επηρεάσει η ανατροπή απόφασης για την άμβλωση τα δικαιώματα LGBTQ;

Προεκτάσεις λαμβάνει η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο για την άμβλωση. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί ανησυχία και για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ανατροπή του προηγούμενου για την υγεία των LGBTQ και τα δικαιώματα της κοινότητας που αποκτήθηκαν πρόσφατα.

Στην απόφαση Dobbs v. Jackson Women's Health

Organization, μια παρόμοια εκδοχή της οποίας διέρρευσε τον περασμένο μήνα, επικύρωσε τον νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης καταργώντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. 

Ο δικαστής Clarence Thomas, σε μια σύμφωνη γνώμη, έγραψε ότι το δικαστήριο πρέπει να επανεξετάσει όλα τα «ουσιαστικά προηγούμενα δίκαιης διαδικασίας», συμπεριλαμβανομένου του Lawrence κατά Τέξας, της απόφασης του 2003 που καθιέρωσε το δικαίωμα στην οικειότητα μεταξύ του ιδίου φύλου και του Obergefell κατά Hodges. Νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων το 2015. (Τόσο ο Alito όσο και ο Thomas έχουν εκφράσει προηγουμένως την επιθυμία να αντιστρέψουν τον Obergefell).

Παρά την προθυμία του Ανώτατου δικαστηρίου να ανατρέψει το προηγούμενο και τη σύμφωνη γνώμη του Τόμας, οι υποστηρικτές της LGBTQ προειδοποίησαν ενάντια στις υπερβολικές εικασίες σχετικά με την τύχη των δικαιωμάτων όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αντίθετα, εφιστούν την προσοχή στον άμεσο αντίκτυπο που προκαλείται από την ανατροπή των αποφάσεων Roe και Casey και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στα δικαιώματα LGBTQ σε κρατικό επίπεδο.

«Γνωρίζαμε ότι οι δικαστές Alito και Thomas θα ήθελαν να καταργήσουν την πρόοδο και την ασφάλεια που ένιωσαν οι Αμερικανοί σχετικά με τα δικαιώματα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί και κερδίσει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο NBC News, ο Evan Wolfson, ο ιδρυτής του Freedom to Marry. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε εικασίες για το πόσα άλλα άσχημα πράγματα θα έρθουν. Αυτό που έχουν κάνει είναι ήδη αρκετή προδοσία».

Διαβάστε επίσης: Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο για τις αμβλώσεις

Πρόσβαση στην άμβλωση και υγειονομική περίθαλψη για τρανς

Η Katherine Oakley, δικηγόρος της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της μεγαλύτερης ομάδας για τα δικαιώματα LGBTQ της χώρας, τόνισε ότι η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς και queer άτομα (σ.σ άτομα που δεν αποδέχονται τις παραδοσιακές έννοιες φύλων).

«Η LGBTQ κοινότητα βασίζεται στην φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας. Τα LGBTQ άτομα αναζητούν και λαμβάνουν αμβλώσεις, αναζητούν και λαμβάνουν και χρησιμοποιούν αντισύλληψη», είπε.

Για παράδειγμα, οι λεσβίες (22,8%) και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες (27,2%) που ήταν έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες (15,4%) να έχουν κάνει έκτρωση, σύμφωνα με την ανάλυση του HRC για την Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη 2017-2019.

Λόγω ζητημάτων όπως οι φραγμοί πρόσβασης στην άμβλωση και η κακομεταχείριση της υγειονομικής περίθαλψης, πάνω από το ένα τρίτο των τρανσέξουαλ που ήταν έγκυες σκέφτηκαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη και σχεδόν 1 στους 10 από αυτούς έκανε την απόπειρα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Sexual &Reproductive Health.

«Οποτεδήποτε ελαχιστοποιείται ένα δικαίωμα, οι επιπτώσεις πέφτουν περισσότερο στους ανθρώπους που είναι πολλαπλά περιθωριοποιημένοι», είπε ο Oakley.

«Η σημερινή απόφαση θα βλάψει τους έγχρωμους ανθρώπους, τους ανθρώπους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Θα είναι πολύ δύσκολο για όσους δεν έχουν τους πόρους να ταξιδέψουν για να λάβουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται».

Η πρόσβαση στην αντισύλληψη θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο δύσκολη λόγω της απόφασης και η πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο, είπε ο Oakley.

«Πολλοί LGBTQ άνθρωποι βασίζονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», είπε. «Αν ο νόμος πιστεύει ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά από τη σύλληψη, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα έμβρυα στο τρυβλίο Petri (σ.σ κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από επιστήμονες) θεωρούνται νομικά άνθρωποι. Αυτό θα έκανε την εξωσωματική γονιμοποίηση αδύνατη να λειτουργήσει πραγματικά», είπε, αναφερόμενη στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι κλινικές που παρέχουν άμβλωση συχνά παρέχουν υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο σε τρανς άτομα. 

«Τα άτομα LGBTQ λαμβάνουν μια σειρά από υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης από κλινικές που παρέχουν αμβλώσεις και το να είναι αυτές οι κλινικές ανοιχτές και ικανές να λειτουργούν είναι σημαντικό», είπε ο Oakley.

Η υγειονομική περίθαλψη για τα τρανσέξουαλ έχει επίσης περιοριστεί νομικά σε κρατικό επίπεδο φέτος σε μια νομοθετική σύνοδο στην οποία σημειώθηκε ένας ιστορικός αριθμός νομοσχεδίων κατά της LGBTQ.

Φέτος, οι νομοθέτες της πολιτείας εισήγαγαν περισσότερα από 340 νομοσχέδια κατά της LGBTQ, σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ομοσπονδία Ισότητας εκτιμά ότι τουλάχιστον 35 (σ.σ νομοσχέδια) έχουν περάσει μέχρι στιγμής.

Τον περασμένο μήνα, η Αλαμπάμα έγινε η τρίτη πολιτεία, μετά το Αρκάνσας και το Τενεσί, που ψήφισε νόμο που περιορίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για τρανς και η πρώτη που πρόσθεσε ποινές για κακούργημα. Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η διοίκηση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις κινήθηκε για να περιορίσει τη φροντίδα των τρανς για ανηλίκους και για τρανς άτομα όλων των ηλικιών στο Medicaid.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Καταργείται μετά από μισό αιώνα το δικαίωμα στην άμβλωση

Ανατροπή προηγούμενου νόμου και γάμου ομοφυλόφιλων

Η προθυμία του δικαστηρίου να ανατρέψει το προηγούμενο νόμου θα μπορούσε, φοβούνται ορισμένοι συνήγοροι, να σηματοδοτήσει ότι άλλα ομοσπονδιακά προστατευόμενα δικαιώματα των μειονοτήτων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, όπως ο γάμος ομοφυλόφιλων, που έγινε νόμος της χώρας με την υπόθεση Obergefell v. Hodges.

Η γνώμη του Samuel Alito, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με ορισμένους υποστηρικτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής LGBTQ. Ο Alito, ο οποίος διαφώνησε στην απόφαση, έκτοτε έχει μιλήσει ανοιχτά για την αντίθεσή του στην απόφαση ορόσημο.

Σε μια ομιλία του Νοεμβρίου 2020 στη συντηρητική Ομοσπονδιακή Κοινωνία, θρηνούσε ότι δεν μπορεί πλέον να πει κανείς ότι ο γάμος είναι μια «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» και ότι αυτό θεωρείται πλέον «μισαλλοδοξία».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Alito και ο δικαστής Thomas κυκλοφόρησαν μια δήλωση που εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την απόφαση Obergefell όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει την υπόθεση της Kim Davis, μιας υπαλλήλου στο Κεντάκι που αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Ο Thomas αποκάλεσε τον Davis «ένα από τα πρώτα θύματα της καβαλαρικής μεταχείρισης της θρησκείας αυτού του Δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης: Δυσαρέσκεια Μπάιντεν για αμβλώσεις-«Γυναίκες θα μεγαλώνουν παιδί βιαστή τους»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ Πώς, LGBTQ,ipa pos, LGBTQ