Ισραήλ: Ο στρατός ζητεί πρόσβαση της ΔΕΕΣ στους ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στους Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς και τους συμμάχους του στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

"Κάθε

λεπτό στην αιχμαλωσία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή" των ομήρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, "η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει. Ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση στους ομήρους", είπε.

"Οι διεθνείς οργανισμοί ξέρουν ποια είναι η εντολή τους και γνωρίζουν επίσης τα γεγονότα: η Χαμάς τους εμποδίζει να κάνουν τη δουλειά τους", πρόσθεσε. Στόχος επικρίσεων στο Ισραήλ, η ΔΕΕΣ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στα τέλη Νοεμβρίου ότι δεν ξέρει πού βρίσκονται οι όμηροι και πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς ελλείψει συμφωνίας από τους δεσμοφύλακές τους.

Ο Χαγκάρι υπογράμμισε πως "138 όμηροι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ήταν στα χέρια της Χαμάς για περισσότερες από 60 ημέρες υπό κτηνώδεις και απάνθρωπες συνθήκες. Ορισμένοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Ορισμένοι τραυματίστηκαν" στις 7 Οκτωβρίου, "ορισμένοι έχουν τραυματιστεί από τότε. Κάθε μέρα, κάθε (ώρα) και κάθε λεπτό είναι κρίσιμα".

Περίπου 240 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι έχουν μεταφερθεί διά της βίας στη Λωρίδα της Γάζας από τους Παλαιστίνιους μαχητές που επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας επίσης περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε αμέσως εξαπολύοντας σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους ακολούθησαν από τις 27 Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο έδαφος. Μια εβδομάδα εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 Ισραηλινοί και πολίτες με διπλή υπηκοότητα που ανταλλάχθηκαν με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του Κατάρ.

Οι όμηροι και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν παραδόθηκαν σε προσωπικό της ΔΕΕΣ και μεταφέρθηκαν με οχήματα του οργανισμού.

Από τότε η Χαμάς απέκλεισε κάθε απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

"Ο ισραηλινός στρατός θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασώσει τους ομήρους μας και να τους φέρει πίσω στο σπίτι. Καλούμε (και) τους άλλους να κάνουν το ίδιο", είπε ο Χαγκάρι.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν "στην απόλυτη φρίκη", τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν «στην απόλυτη φρίκη», τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας».

Δύο μήνες «μετά τις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ», «οι άμαχοι στη Γάζα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το Ισραήλ και να υποβάλλονται σε συλλογική τιμωρία», κατήγγειλε ο Τουρκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, ο ισραηλινός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 27 Οκτωβρίου ξεκίνησε και χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική», υπογράμμισε ο Τουρκ, υπενθυμίζοντας ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Μάρτιν Γκρίφιθς χαρακτήρισε την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «αποκαλυπτική».

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν την απόλυτη φρίκη, η οποία απλώς επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας».

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο από τις αντιμαχόμενες πλευρές όσο και από όλα τα κράτη, κυρίως όσα ασκούν επιρροή, ώστε να εμποδιστεί η τέλεση τέτοιων εγκλημάτων», κάλεσε ο Τουρκ.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για «τις δηλώσεις απανθρωποποίησης» που κάνουν «νυν ή πρώην υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καθώς και εκπρόσωποι της Χαμάς», προσθέτοντας: «η Ιστορία μάς έχει δείξει πού μπορεί να οδηγήσει αυτού του είδους η γλώσσα».

«Δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά αρμόδιο δικαστήριο θα μπορούσε να θεωρήσει αυτές τις δηλώσεις (…) υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλημάτων θηριωδίας», υπογράμμισε ο Τουρκ.

«Περίπου 1, 9 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχουν εκτοπιστεί και ωθούνται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές με μεγάλο συνωστισμό στη νότια Γάζα σε ανθυγιεινές και επιβλαβείς συνθήκες», σημείωσε.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εκ νέου ουσιαστικά διακοπεί, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και λιμού», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Μελόνι: Αυτό που πετύχαμε, να το οικοδομήσουμε και στην Ευρώπη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα