Ιταλία: Κυρώσεις σε διευθυντές σχολείων που καταργούν χριστιανικές γιορτές

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι  απείλησε να επιβάλει πρόστιμο και να επιβληθεί σε διευθυντές σχολείων που καταργούν σκηνές και θεατρικά έργα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων επικαλούμενοι την πολυπολιτισμικότητα και θέματα ενσωμάτωσης-σεβασμού άλλων θρησκειών.

Η κίνηση για την διαφύλαξη της παράδοσης των Χριστουγέννων περιγράφεται σε ένα νέο νομοσχέδιο που εισήχθη στην ιταλική Γερουσία την Τετάρτη από την γερουσιαστή Lavinia Mennuni

από το σκληροπυρηνικό κόμμα της κυρίας Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας.

Η νομοθεσία επιδιώκει επίσης να προστατεύσει θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.

Η σκηνή της φάτνης είναι ένα κεντρικό στοιχείο της καθολικής κληρονομιάς της χώρας και πόλεις όπως η Νάπολη φημίζονται για τις δημιουργικές ερμηνείες της κλασικής σκηνής. Η σκηνή της γέννησης του Βατικανού στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αποτελεί επίσης πόλο έλξης για τους προσκυνητές τα Χριστούγεννα.

Οι αδελφοί της Ιταλίας πιστεύουν ότι μια τέτοια κουλτούρα υπονομεύεται και χρειάζεται προστασία.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αποκεφάλισαν φιγούρες μέσα σε Χριστουγενιάτικη φάτνη (ΒΙΝΤΕΟ)

«Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολικών φορέων να απαγορεύουν τις σκηνές της γέννησης στα σχολεία», είπε η γερουσιαστής Mennuni.

«Είναι απολύτως θεμελιώδες να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τις πολιτιστικές μας ρίζες, των οποίων η σκηνή της γέννησης είναι το τέλειο παράδειγμα».

«Βαθύ νόημα της ανθρωπότητας»

Το νομοσχέδιο απαγορεύει συγκεκριμένα στα σχολεία «να αποτρέπουν πρωτοβουλίες που προωθούνται από γονείς, μαθητές ή αρμόδιους σχολικούς φορείς, που στοχεύουν σε δραστηριότητες που συνδέονται με παραδοσιακούς εορτασμούς όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως το στήσιμο σκηνών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων…« θυμηθείτε το βαθύ νόημα του ανθρωπισμού τους και την σχέση που τους συνδέει με την ιταλική εθνική ταυτότητα», σημειώνεται. 

Η νομοθεσία επικρίθηκε από πολιτικούς αντιπάλους, συνδικάτα και διευθυντές.

Η Gianna Fracassi, γενική γραμματέας του CGIL, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, είπε: «Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι ζούμε σε μια κοσμική χώρα, το σχολείο είναι κοσμικό. Ενέργειες όπως αυτή που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, δεν είναι αποδεκτές».

Ο Attilio Fratta, πρόεδρος της DirigentiScuola, η οποία εκπροσωπεί τους διευθυντές σχολείων, απέρριψε τον νόμο ως «αστείο» επειδ, όπως ισχυρίζεται έχει ασάφειες.. «Έχουμε να κάνουμε με μέτρα που είναι χρήσιμα μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιταλών από τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της χώρας μας», είπε.

Ο νόμος περιγράφεται ως μια  προσπάθεια της κυβέρνησης Μελόνι να κυριαρχήσει στον λεγόμενο «πολιτιστικό πόλεμο» (culture war)  της χώρας..  Από τότε που εξελέγη το 2022, η κυβέρνηση προσπάθησε να υπερασπιστεί την παραδοσιακή οικογενειακή και εθνική ταυτότητα, να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά και να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών.

Κατέστησε επίσης πιο δύσκολο για τα ομόφυλα ζευγάρια να εγγράψουν τα παιδιά τους, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα