Καλακούτα: Γιατί λήφθηκε η απόφαση αναστολής του AstraZeneca στην Κύπρο (vid)

Για τη συζήτηση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την αναστολή της χρήσης του μίλησε το Μεσημέρι και Κάτι η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα.

Ερωτηθείσα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένει ότι «η απόφαση που θα βγει από τον ΕΜΑ θα είναι τέτοια

που θα θέτει σε κίνδυνο το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, αντίθετα με βάση την ενημέρωση που έχω δεχτεί από την εκπρόσωπο μας στο συγκεκριμένο θέμα το αυριανό πόρισμα θα είναι στην πραγματικότητα μια επιβεβαίωση της ασφάλειας τους συγκεκριμένου εμβολίου».

Εξήγησε ότι «ο λόγος για τον οποίο ως Κύπρος αποφασίστηκε να γίνει μια προσωρινή διακοπή μόνο για τρεις ημέρες, ήταν στα πλαίσια μιας δράσης συνετούς πρόληψης εν αναμονή του πορίσματος του ΕΜΑ».

Πρόσθεσε ότι τα 7,500 ραντεβού που έχουν αναβληθεί θα αναπληρωθούν τάχιστα τις επόμενες ημέρες.

Σε σχέση με τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο, απάντησε ότι «μέχρι και την περασμένη εβδομάδα που κουβεντιάζαμε λέγαμε για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη ροή του κόσμου για εξασφάλιση του εν λόγω εμβολίου γι αυτό και φτάσαμε σε αυτό τον αριθμό εμβολιασμών. Πιστεύω ότι η απόφαση που έχει ληφθεί εδραιώνει την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο κόσμος στο γεγονός ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται από τα αντίστοιχα όργανα του Υπουργείου Υγείας, είναι με γνώμονα το ενδιαφέρον και το όφελος της υγείας του πληθυσμού».

 Επεσήμανε ότι «η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε επειδή το έκαναν κάποιες άλλες χώρες, αλλά λήφθηκαν υπόψη κάποια δεδομένα και κάποιες ανησυχίες».

Επανέλαβε ότι ως Κύπρος μέχρι τα τέλη του Απριλίου θα έχουμε πετύχει τον θωρακισμό του συστήματος υγείας μας, των ηλικιών άνω των 65 ετών και των ευάλωτων ομάδων. Στόχος να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια που θα έρθουν μέχρι τον Ιούνιο και θα καλύπτουν πάνω από το 70% του πληθυσμού.

Δείτε το βίντεο:  

Διαβάστε επίσης:

«Αν εγκριθεί σύντομα το SputnikV δεν θα μείνουμε στις 50χιλ»

Βρετανός Υπ. Υγείας: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές

Keywords
Τυχαία Θέματα