Κάμερον: Υπάρχει πρόοδος προς μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα έπειτα από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή πως έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, να προωθηθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται εκεί.

Σε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κάμερον είπε πως το Ισραήλ εξετάζει μια βρετανική πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της πόλης Ασντότ για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα αλλά ότι αυτό θα χρειαστεί

"πολλή ώθηση" ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

"Το να πετύχουμε μια παύση όπου σταματάμε τον πόλεμο και αρχίζουμε να εξετάζουμε πώς θα μπει η βοήθεια και θα βγουν οι όμηροι, νομίζω πως υπάρχει μια προοπτική για αυτό", είπε ο Κάμερον στο Reuters και σε τουρκικό δίκτυο.

"Αυτό είναι για το οποίο μιλούσα στην περιοχή. Και νομίζω ότι σημειώνουμε κάποια πρόοδο".

Ο Κάμερον συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ηγέτες κατά το τρίτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Είπε πως πίεσε για μια βιώσιμη εκεχειρία σε συναντήσεις που είχε στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη όπου έχει τη βάση της η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή, στο Κατάρ και στην Τουρκία.

"Πίεζα γι΄αυτό που νομίζω πως είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένου του συμφέροντος του Ισραήλ: να έχετε αυτή την άμεση παύση επειδή μόνο τότε μπορείτε να φέρετε πίσω τους ομήρους", είπε.

"Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, και πρέπει να αποφύγουμε περισσότερη ανθρωπιστική καταστροφή".

Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν σήμερα πως ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στο υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό έδαφος, που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο μήνα, έχει αυξηθεί σε 26.083.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε αφότου μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν περισσότερους από 240 ομήρους σε διασυνοριακή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό των περισσότερων από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα, ορισμένων από αυτούς για πολλοστή φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα