Κίνημα No Wash»: Θελουν να σώσουν τον πλανήτη αλλά τι γίνεται με την βρωμιά;

Με πρωτοβουλία της σχεδιάστριας μόδας Stella McCartney το κίνημα «no wash»που έχει στόχο να εξοικονομήσει χρήματα και να σώσει το περιβάλλον, έγινε viral στο TikTok. Πολιτιστικά, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει να οδηγήσει στην εποχή της βρωμιάς.

Με περισσότερες από 15 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, το κίνημα «no-wash» έχει αποκτήσει πρόσφατα δημοτικότητα. Το έφερε αρχικά στο φως η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney. Είπε

στην εφημερίδα The Observer «βασικά στη ζωή, κανόνας, αν δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να καθαρίσεις κάτι, μην το καθαρίσεις».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Euronews, η  τάση καλεί τους ανθρώπους να πλένουν τα ρούχα και τα μαλλιά τους λιγότερο ή και καθόλου και στοχεύει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα απορρυπαντικά που περιέχουν άνθρακα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το ίδιο ισχύει για τις ποσότητες και τη χρήση του νερού στο μπάνιο. 

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Τα πλυντήρια ρούχων χρησιμοποιούν έως και το 17 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης νερού και με τις δαπάνες να αυξάνονται λόγω της κρίσης κόστους ζωής, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους οικιακούς λογαριασμούς. Με απλά λόγια, το «χωρίς πλύσιμο» είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ζήτημα υγιεινής

Από συνήθεια, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πλένουν τα ρούχα τους μετά από κάθε χρήση. Είναι όμως απαραίτητο;

Κυρίως, είναι θέμα υγιεινής και πώς νιώθουμε όταν δεν φοράμε καθαρά ρούχα. Ο ιδρώτας είναι συνήθως ο κύριος ένοχος όταν πρόκειται να βάλουμε πράγματα στο πλύσιμο. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς, ας πούμε σε ένα γραφείο, είναι απίθανο να προκαλέσει ιδρώτα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα μπορούν να φορεθούν για κάποιο διάστημα, χωρίς να μυρίζουν άσχημα. Και είναι επίσης δυνατό να κάνουμε αλλαγές στα ρούχα που φοράμε για να συμπεριλάβουμε περισσότερα υφάσματα που αναπνέουν όπως το βαμβάκι. Ή περιλαμβάνουν μαλλί, γνωστά για τις φυσικές αυτοκαθαριζόμενες και άοσμες ιδιότητές τους.

«Ο εμπειρικός κανόνας»

Συνεχίζοντας το Euronews αναφέρει «Εάν ζείτε σε μια ζεστή χώρα, η εφίδρωση είναι δύσκολο να αποφευχθεί και το μαλλί σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Μια καλύτερη λύση από μια πολιτική «απαγορευμένης πλύσης» είναι να δεσμευτείτε για κρύες και περιορισμένες πλύσεις».

«Επιπλέον, λέγεται ότι το να πλένεις τα ρούχα λιγότερο συχνά είναι πραγματικά καλύτερο για την αντοχή ενός ενδύματος βοηθώντας τα να διαρκέσουν περισσότερο. Ένα άλλο πλεονέκτημα για το περιβάλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα