Κορυφώνεται τη Δευτέρα το φαινόμενο σύζευξης Δία-Κρόνου

Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21ης Δεκεμβρίου, θα κορυφωθεί το φαινόμενο της σύζευξης των πλανητών Δία και Κρόνου. Καιρού επιτρέποντος το φαινόμενο θα είναι ορατό απο την Κύπρο χαμηλά στον Νοτιοδυτικό ορίζοντα. Το φαινόμενο θα είναι εύκολα ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αλλά συστήνεται η χρήση κιαλιών ή τηλεσκοπίων για καλύτερη θέαση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το 101 Asteroskopeion.

Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να

παρατηρηθούν και οι δύο πλανήτες εντός του ιδίου οπτικού πεδίου. Ο Δίας κι ο Κρόνος θα απέχουν μόλις 6.1 λεπτά της μοίρας (6.1 arcminutes).

Η τελευταία φορά που οι δύο αυτοί πλανήτες βρέθηκαν τόσο κοντά ήταν το 1623 και η επόμενη θα είναι το 2080.
Για την επιτυχή παρατήρηση τους χρειάζεται καθαρός ορίζοντας στα Νοτιοδυτικά και χαμηλά. Το φαινόμενο θα παρατηρηθεί αμέσως μετά την δύση του Ηλίου και μέχρι τις 19:00 (για όσους έχουν απεριόριστο ορίζοντα π.χ. παραλιακές περιοχές Πάφου).

Σύζευξη πλανητών:

Οι προσεγγίσεις των δύο αυτών πλανητών ονομάζονται και «Μεγάλες συζεύξεις» επειδή είναι οι σπανιότερες όλων των προσεγγίσεων των πλανητών που μπορούν να παρατηρηθούν δια γυμνού οφθαλμού. Συχνά, ενώ οι πλανήτες εκτελούν τις περιφορές τους γύρω απο τον Ήλιο, φαίνεται να πλησιάζουν ή και να απομακρύνοται μεταξύ τους όπως τους παρατηρούμε απο την Γή.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ που δύσκολα θα διακρίνονται σαν δύο ξεχωριστά ουράνια σώματα και η εμφάνιση τους πιθανόν να μοίαζει περισσότερο με ένα μεγάλο υπέρλαμπρο αστέρα!
 

Keywords
Τυχαία Θέματα