Λάμα και καμήλες στην μάχη για καταπολέμηση του κορωνοϊού

Τα αντισώματα Llama θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σχήμα ρινικού σπρέι για τη θεραπεία του κορωνοϊού, προτείνει μια μελέτη.  Δημοσιευμένη στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Communications, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα νανοσώματα - αντισώματα που προέρχονται από λάμα αλλά  και καμήλες - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του ιού λόγω του πώς συνδέονται με τα κύτταρα του ιού και τα εξουδετερώνουν.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ρόζαλιντ Φράνκλιν έκαναν ένεση σε ένα λάμα με την πρωτεΐνη

ακίδα Covid από την οποία δημιούργησε νανοσωματίδια  που καταστρέφουν τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νανοσώματίδια –μια μικρότερη, απλή μορφή αντισώματος που παράγονται από λάμα και καμήλες-μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά τον ιό Sars-CoV-2 που προκαλεί τον Covid-19.

Οι σύντομες αλυσίδες των μορίων, που μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο, μείωσαν σημαντικά τα σημάδια του Covid-19 όταν χορηγήθηκαν σε μολυσμένα ζωικά μοντέλα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα νανοσωματίδια συνδέονται σφιχτά με τον ιό, εξουδετερώνοντάς τον στο εργαστήριο και θα μπορούσαν να παρέχουν μια φθηνότερη και ευκολότερη εναλλακτική λύση στα ανθρώπινα αντισώματα που έχουν ληφθεί από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19.

Ανθρώπινα αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί για σοβαρές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά συνήθως πρέπει να χορηγηθούν με έγχυση μέσω βελόνας στο νοσοκομείο.

«Αν και αυτή η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ανοίγει σημαντικές δυνατότητες για τη χρήση αποτελεσματικών θεραπειών νανοσωμάτων για τον Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Μάιλς Κάρολ, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Λοίμωξης, Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE).

«Αυτά είναι από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες εξουδετέρωσης Sars-CoV-2 που έχουμε δοκιμάσει ποτέ στο PHE.

«Πιστεύουμε ότι η μοναδική δομή και η δύναμη των νανοσωμάτων συμβάλλει στο σημαντικό δυναμικό τους τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του Covid-19 και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε αυτό το έργο σε κλινικές μελέτες».

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν τα νανοσώματα με την έγχυση ενός μέρους της πρωτεΐνης αιχμής σε ένα λάμα που ονομάζεται Fifi, στην εγκατάσταση παραγωγής αντισωμάτων του Πανεπιστημίου του Reading.

Η πρωτεΐνη ακίδα βρίσκεται στο εξωτερικό του ιού και είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να μπορεί να τα μολύνει.

Ενώ οι ενέσεις δεν αρρώστησαν τα λάμα, ώθησαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολεμήσει την πρωτεΐνη του ιού δημιουργώντας νανοσώματα.

Ένα μικρό δείγμα αίματος ελήφθη από το λάμα και οι ερευνητές μπόρεσαν να καθαρίσουν τέσσερα νανοσωματίδια ικανά να συνδεθούν με τον ιό.

Τα νανοσωματίδια στη συνέχεια συνδυάστηκαν μαζί σε αλυσίδες τριών για να αυξήσουν την ικανότητά τους να συνδέονται με τον ιό. Αυτά στη συνέχεια παρήχθησαν σε κύτταρα στο εργαστήριο.

Νανοσωματίδια αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών του Covid

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τρεις αλυσίδες νανοσωμάτων ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τόσο τις αρχικές παραλλαγές του ιού Covid-19 όσο και την παραλλαγή άλφα.

Μια τέταρτη αλυσίδα νανοσωματιδίων ήταν σε θέση να εξουδετερώσει την παραλλαγή βήτα.

Όταν δόθηκε μία από τις αλυσίδες νανοσωμάτων σε χάμστερ μολυσμένα με τον ιό, τα ζώα έδειξαν σημαντική μείωση της νόσου.

Τα χάμστερ που έλαβαν τη θεραπεία νανοσωμάτων είχαν επίσης μικρότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς τους μετά από επτά ημέρες από τα ζώα που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα