«Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος»-Όταν ο Κυπριανού υποσχόταν ελεύθερη Κύπρο (VID)

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την ημέρα που το καθεστώς Ντενκτάς σε συνεργασία με τη Τουρκία, προχώρησαν στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, μόλις 9 χρόνια από την εισβολή του 1974.

Αυτές τις τέσσερις δεκαετίες κανένα κράτος πλην Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το μόρφωμα που δημιούργησε η Άγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο την ύπαρξη του οποίου καταδίκασε από τη πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ.

Η

πορεία προς την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 είχε προαποφασιστεί από τη Τουρκία η οποία διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ντενκτάς, ο οποίος λειτουργούσε ως «νομάρχης».

Η παράνομη πράξη έλαβε  χώρα στις 15 Νοεμβρίου 1983 και ήταν η  συνέχεια προηγούμενης ενέργειας του  Τουρκοκύπριου ηγέτη. Στις 13 Φεβρουαρίου 1975, μερικούς μόνο μήνες μετά την  τουρκική εισβολή, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει τις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές της Κύπρου, σε «Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος».

Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, είχε καλέσει τους Τουρκοκύπριους «βουλευτές» σε δείπνο και τους αποκάλυψε την απόφαση για ανακήρυξη «ανεξαρτησίας».

Δείτε επίσης: Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Το πρωί της επόμενης μέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία των Τουρκοκύπριων «βουλευτών», ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μπαϊράκ» άρχισε να μεταδίδει εμβατήρια, πριν ανακοινώσει την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Αμέσως μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας και κραυγάζοντας συνθήματα. Η μαθητική διαδήλωση κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο με τους μαθητές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της ανακήρυξης χωριστού Τουρκοκυπριακού κράτους.

Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως, «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».

Στους μαθητές, μίλησε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

«Όλος ο λαός μας θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος γιατί αποδεικνύει σήμερα η μαθητιώσα νεολαία μας τον γνήσιο πατριωτισμό της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με την εξέλιξη που έχει σημειωθεί δεν σημαίνει από δική μας πλευράς οποιαδήποτε εγκατάλειψη στόχου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μας για να επιτύχομε αυτό το οποίο δικαιούμαι και δικαιούμεθα ελευθερία για ολόκληρη την Κύπρο. Η ενέργεια αυτή του κύριου Ντενκτάς από εμάς ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε θα αναγνωρίσομε τα τετελεσμένα γεγονότα. Θα συνεχίσομε όλες τις προσπάθειες μας ακόμη πιο έντονα για να επιτύχομε αυτό το οποίο επιδιώκουμε.

Αυτό το οποίο χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι ψυχραιμία και ενότητα και να έχετε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς και την αντιμετώπιση των εξελίξεων που γίνεται κατά τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Πρέπει να προσθέσω ότι από το πρωί σήμερα βρίσκομαι σε επαφή με πλείστες κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα βρισκόμεθα σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδα κύριο Παπανδρέου. Οι προσπάθειες μας όσος χρόνος και αν χρειαστεί όσες δυσκολίες ακόμη και αν συναντήσουμε η Κύπρος θα γίνει ελεύθερη και θα φύγουν τα στρατεύματα κατοχής και θα αποκατασταθούν τα δικαιώματα του λαού μας».

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ - 1983 from Digital Herodotus on Vimeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα