Λονδίνο: Εξηγήσεις από την αστυνομία που επέτρεψε το σύνθημα «τζιχάντ»

Εξηγήσεις από τον διοικητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου θα ζητήσει η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπράβερμαν για το λόγο που δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις σε συγκέντρωση όπου ακούστηκε το σύνθημα «τζιχάντ».

Μία από τις πολλές συγκεντρώσεις των ημερών στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διοργανώθηκε το Σάββατο έξω από την αιγυπτιακή και την τουρκική πρεσβεία από τη μουσουλμανική οργάνωση Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, η οποία θεωρείται από πολλούς

ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας.

Σε βίντεο από τη συγκέντρωση ακούγεται τουλάχιστον ένα από τα μέλη της οργάνωσης να φωνάζει «τζιχάντ, τζιχάντ» κατά του Ισραήλ - τον «ιερό πόλεμο» σύμφωνα με τους ισλαμιστές - όταν ο κεντρικός ομιλητής ρωτάει τους συγκεντρωθέντες «ποια είναι η λύση για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης που λέγεται Παλαιστίνη».

Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε πως αξιωματικοί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία που παρακολουθούν τις διαδηλώσεις των ημερών, αλλά και η εισαγγελία έκριναν ότι δεν διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η κα Μπράβερμαν, ωστόσο, αναμένεται να πει στον σερ Μαρκ Ρόουλι πως δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά από την αστυνομία παροτρύνσεις για πρόκληση μίσους ή βίας.

Ήδη στελέχη της Κυβέρνησης έχουν επικρίνει την αστυνομία για υπερβολική ανοχή έναντι συνθημάτων, ομιλιών και συμβόλων σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ.

Κριτική έχει ασκήσει και η εβραϊκή οργάνωση Τραστ Ασφάλειας Κοινότητας, που ασχολείται με την προστασία της εβραϊκής παροικίας της Βρετανίας, η οποία έχει πει πως η Μητροπολιτική Αστυνομία δίνει την εντύπωση πως νομιμοποιεί ειδεχθείς συμπεριφορές που προκαλούν μίσος.

Από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, τα περιστατικά αντισημιτισμού στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 1.353% σε σχέση με πέρυσι και τα περιστατικά ισλαμοφοβίας κατά 140% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Έχουν πραγματοποιηθεί δε 21 συλλήψεις για αδικήματα μίσους, ακόμα και υπό διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα