Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το University of Cyprus Model United Nations 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο «University of Cyprus Model United Nations» (UCYMUN) που έλαβε χώρα από τη 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2023, μαζεύοντας μέχρι και 170 συμμετέχοντες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Εστιάζοντας στις διάφορες και αλληλένδετες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στη σύγχρονη εποχή, η θεματική που επιλέχθηκε για το συνέδριο ήταν «Overcoming Crisis: Marching into the bright

unkown together».

Το φετινό Συνέδριο διοργανώθηκεγια δεύτερη συνεχή χρονία από τον Όμιλο ΟΗΕ και ΕΕ Πανεπιστημίου Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου διεξήχθη και το συνέδριο, και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, καθώς   τέθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου.

Η Προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations) είναι μια ακαδημαϊκή προσομοίωση κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές/ριες και φοιτητές/ριες αντιπροσωπεύουν διάφορα κράτη και δρώντες με κύριο σκοπό την επίλυση ορισμένων προβλημάτων με τις πολιτικές και τις προοπτικές της χώρας που τους έχει ανατεθεί. Το φετινό Συνέδριο περιελάμβανε πληθώρα ζητημάτων παγκόσμιας και περιφερειακής προέκτασης, όπως η κατάσταση στο Κόσοβο, η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εξασφάλιση μιας ίσης έμφυλης οικονομικής δραστηριότητας και άλλα. Εν τέλει, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τον κόσμο της παγκόσμιας διπλωματίας, τις θεσμικές διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να συνεισφέρουν με νέες προσεγγίσεις και προτάσεις για την επιτυχής επίλυση των επιλεγμένων θεμάτων.

Εκτός από το ακαδημαϊκό και διαβουλευτικό μέρος του UCYMUN, το πρόγραμμα επίσης περιελάμβανε προσκεκλημένους ομιλητές και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι απηύθυναν στους Συνέδρους τις γνώσεις, εμπειρίες και τις απόψεις τους για τα υπό συζήτηση θέματα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ημέρας του Συνεδρίου, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης απηύθυνε το χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου, και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις που προέκυψαν στο ακροατήριο.

«Με πολιτική δέσμευση και τους πόρους συνηγόρων, οι νέοι έχουν τη δύναμη να κάνουν τον πιο αποτελεσματικό μετασχηματισμό του κόσμου σε ένα καλύτερο τόπο για όλους» — επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λουκαΐδης.

Η συζήτηση είχε συνεχιστεί στις Επιτροπές του Συνεδρίου κατά τις επόμενες μέρες. Για πρώτη φορά, το UCYMUN είχε διοργανώσει ακαδημαϊκή προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) και της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA). Ιδιαίτερα σημαντικοί για τη συνεισφορά τους ήταν και οι προσκεκλημένοι/ες εμπειρογνώμονες – μεταξύ των οποίων ήταν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κα Μαίρη-Ανν Σταυρινίδου, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, ογκολόγος και καθηγητής Δρ Γιώργος Άστρας, ο Ευρωβουλευτής Δρ Κώστας Μαυρίδης και Ειδική Επιστήμονας Διδασκαλίας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Χριστιάνα Κληρίδου.

Το UCYMUN παρείχε επίσης τη δυνατότητα γνωριμίας και δικτύωσης στις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες με πληθώρα προσκεκλημένων κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών. Συγκεκριμένα, με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στο τέλος της πρώτης ημέρας και με οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης την τελευταία μέρα. Προσφέροντας μια άμεση επαφή με τους εμπλεκόμενους δρώντες, το UCYMUN επιδίωξε την ενημέρωση της νεολαίας με διάφορες δημόσιες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για αυτήν εντός και εκτός Κύπρου.

Διοργανωτές: Όμιλος ΟΗΕ και ΕΕ Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Χορηγός Επικοινωνίας: SigmaLive

Silver Sponsors: BDO Cyprus, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA)

Bronze Sponsors: British High Commission Nicosia, Andria Papageorgiou Law Firm, Cronje &Yiannas Actuaries and Consultants Ltd, Harris Kyriakides LLC

Supporters: Domino’s Pizza Cyprus, WisePrint Copy Center, Glykorama Creations

Hospitality Partner: Semeli Hotel

Περισσότερες πληροφορίες για το UCYMUN μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook και στο Instagram. Εάν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε το Συνέδριο στον σκοπό της δραστηριοποίησης και περισσότερης εμπλοκής της νεολαίας στα κοινά, παρακαλούμε όπως να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα
University,Cyprus Model United Nations 2023