Μεγάλη Δευτέρα και η σημασία της Ακολουθίας

Αρχίζει και εφέτος η αγία και Μεγάλη βδομάδα.
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».


Κατά τη Μεγάλη Δευτέρα η οποία αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ κυριαρχούν δύο γεγονότα: Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο

τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του. Τα αδέλφια του από φθόνο προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν αλλά εκείνος με τη βοήθεια του Θεού όντας στη φυλακή διότι δεν ενέδωσε στην επιθυμία της συζύγου του Αιγύπτιου αξιωματούχου Πετεφρή να κοιμηθεί μαζί της, ερμήνευσε επιτυχώς τα όνειρα του Φαραώ και αξιώθηκε να αναλάβει τα οικονομικά της Αιγύπτου. Από τη θέση αυτή βοήθησε και τα αδέλφια του τα οποία πήγαν να πάρουν τρόφιμα χωρίς να γνωρίζουν ότι ο αδελφός τους ζούσε και είχε τέτοια θέση. Εκείνος βέβαια τους αναγνώρισε, τους συγχώρεσε και τους βοήθησε.


Μεγάλη Δευτέρα εορτάζουμε επίσης το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22). Η παραβολή αυτή συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα. Ο Χριστός πλησίασε μια συκιά και ήθελε να φάει σύκο. Όμως εκείνη δεν είχε. Της είπε: «Αφού είσαι άκαρπη, δεν έχεις λόγο ύπαρξης». Με αυτό ήθελε να μας πει ότι δεν έχει σημασία μόνον η ζωή αλλά σημασία έχει η προσφορά, να έχουμε αγαθοεργίες, καρπούς πνευματικούς, αγαθά τα οποία αποτελούν τον πλούτο της ψυχής και την ελπίδα της Ανάστασης της ψυχής μας.

«Τον Νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου κεκοσμημένον», ακούμε στην Ακολουθία του Νυμφίου, η οποία ψάλλεται Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, Μ. Δευτέρα το βράδυ και Μ. Τρίτη το βράδυ. Ποιος είναι ο Νυμφώνας του Χριστού και τί ένδυμα πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να εισέλθει; Ο Νυμφώνας είναι ο Μυστικός Δείπνος, η Θεία Ευχαριστία και είναι όλοι οι βαπτισμένοι προσκεκλημένοι. Είσοδος είναι η ταπείνωση, η άφεση, δηλαδή η συγχωρητικότητα, η μετάνοια και η εξομολόγηση.

Στην εικόνα του Χριστού Νυμφίου η οποία βρίσκεται στη μέση της εκκλησίας μέχρι και το βράδυ της Μ. Τρίτης βλέπουμε ότι στον Χριστό έβαλαν στεφάνι με καρφιά στο κεφάλι. Γιατί το έκαναν αυτό; Πώς το άντεξε; Δεν αιμορραγούσε το κεφάλι του; Του έβαλαν στεφάνι με καρφιά για να τον κοροϊδέψουν ότι είναι Υιός του Θεού και όμως δεν μπορούσε να αντισταθεί στα βασανιστήρια. Τον κτυπούσαν πάνω στο στεφάνι αυτό και τα καρφιά του τρυπούσαν το μέτωπο και αιμορραγούσε. Υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με αυτό το βασανιστήριο: Αν δεν ήταν Θεός, δεν θα άντεχε και μετά από αυτό θα είχε σίγουρα πεθάνει! Το μέτωπο είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή. Είναι τόσο λυπηρό που βασάνισαν τόσο άσχημα τον Θεάνθρωπο, Εκείνον ο οποίος θεράπευσε τους αρρώστους τους, ανάστησε τους πεθαμένους τους, έδωσε λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας!

Keywords
Τυχαία Θέματα