Μεταναστευτικό: Σε νέα Λαμπεντούζα εξελίσσεται η κατάσταση στα Κανάρια Νησιά

Σε μια νέα Λαμπεντούζα με εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών καθημερινώς και με ανύπαρκτες δομές εξελίσσεται η κατάσταση στο El Hierro, το πιο δυτικό από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας στον Ατλαντικό.

Στο νησί υπάρχει προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού για υποδοχή των μεταναστών που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες αλλά οι υποδομές δεν αρκούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν παραλύσει.

Περίπου 6.000 μετανάστες έφτασαν

σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, στο οποίο ζουν μόλις 11.000 άνθρωποι, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το El Hierro αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των σχεδόν 26.000 αφίξεων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια αύξηση σχεδόν 80 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι και κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2006.

Το περασμένο Σάββατο έφτασαν στο νησί 300 και πλέον άνθρωποι σε ξύλινη βάρκα και ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Φερνάντο Κλαβίχο ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας περισσότερη οικονομική βοήθεια για να ανταπεξέλθει.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στη θάλασσα έχουν προκαλέσει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη τις τελευταίες εβδομάδες, λένε οι ειδικοί.

Το νησί El Hierro απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα