Μεταναστευτικό: Τέθηκε θέμα πολιτικής απόφασης να μπει τέρμα σε νέες αιτήσεις

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την άφιξη ακόμη 10 πλοιαρίων με 476 παράνομους μετανάστες, μόνο το τελευταίο τριήμερο.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας, οι Υφυπουργοί Πρόνοιας και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, οι Αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής

Φρουράς και ο επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε τόσο για την κατάσταση που υπάρχει επί του εδάφους, όσο και για την πληρότητα των δομών φιλοξενίας των μεταναστών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι για πρώτη φορά, έστω και επιφανειακά, τέθηκε ζήτημα λήψης πολιτικής απόφασης για το πλέον δραστικό μέτρο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών: Η Κύπρος να σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Ωστόσο, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν, εκτός από την αύξηση θαλάσσιων περιπολιών, είναι το ανελέητο κυνηγητό των διακινητών που βρίσκονται στη στεριά.   

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Αυξημένες περιπολίες στη θάλασσα κι άλλα μη ανακοινώσιμα μέτρα

«Θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά. Να πάρουμε μέτρα για αποτροπή. Το πιο δραστικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να επιτείνουμε τους αστυνομικούς ελέγχους. Όλοι αυτοί οι διακινητές να εντοπίζονται και να απελαύνονται από την Κύπρο», σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι «εδώ υπάρχει ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη δυστυχία».

Τα μέτρα, ωστόσο, δεν περιορίζονται στους διακινητές. Η κυβέρνηση θα προβεί και σε σειρά άλλων ενεργειών, που αφορούν τόσο την κυβέρνηση του Λιβάνου όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επεσήμανε ότι «εκείνο που είναι σημαντικό είναι για ακόμη μια φορά να επιδειχθεί η αλληλεγγύη και σε επίπεδο ΕΕ». 

Σημείωσε επίσης ότι «με τον Λίβανο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή, θα γίνουν και νέες επαφές με τις αρχές της χώρας, για να μπορέσουν να ανακόψουν και αυτές τις υψηλές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες».   \

 «Μια συζήτηση που έχουμε μετά από δική μας πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, κατά πόσο μπορούν κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν πλέον ως ασφαλείς», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε σήμερα στη Λάρνακα, ότι το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει μεγάλο νομοθετικό πακέτο για το μεταναστευτικό, που θα περιλαμβάνει και προτάσεις από την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.   

Διαβάστε επίσης: Μετσόλα: Θα εγκριθεί νομοθετικό πακέτο με προτάσεις Κύπρου για μεταναστευτικό

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα