ΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας: Οι ειδικές δυνάμεις του συστήματος Υγείας

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Δρ. Άντρη Παπαστυλιανού Βοηθός Δ/ντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας η οποία μίλησε για το έργο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Μιας μονάδας πρότυπο η οποία παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο.

«Είμαστε εκεί 24 ώρες το 24ωρο, οι ΜΕΘ είναι οι Ειδικές Δυνάμεις του συστήματος υγείας. Είναι εκεί που υπάρχει η λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Είμαστε εκεί για να φροντίζουμε τους ασθενείς μας. Είναι ένας χώρος όπου πλαισιώνεται από τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό. Οι ασθενείς βρίσκονται υπό τη φροντίδα

πλήρως εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο ασθενής χρειάζεται στενή και συνεχή παρακολούθηση.

Είναι μια μεγάλη Μονάδα, η μεγαλύτερη της χώρας με 33 κλίνες. Έχουμε μεγάλη εμπειρία. Νοσηλεύουμε 800 με 1000 περιστατικά τον χρόνο. Κατά την πανδημία νοσηλεύτηκαν 1800 περιστατικά. Είναι μια μονάδα με αρκετούς εντατικολόγους, θα γίνουμε 15 τώρα. Προέρχονται από διάφορες ειδικότητες και λαμβάνουν εξειδίκευση εντατικολογίας. Εκπαιδεύουμε ειδικούς γιατρούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Ο ασθενής έχει πίσω του μια ομάδα πολλών ειδικοτήτων. Οι νοσηλευτές μας επίσης είναι πλήρως καταρτισμένοι, έχουμε ομάδα ψυχολόγων που προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς που έχουν τις αισθήσεις τους ή στις οικογένειές τους», είπε η δρ.Παπαστυλιανού.

Πρόσθεσε ότι «στην εντατική υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός, έχουμε καινούργιους αναπνευστήρες, μόνιτορ, υπέρηχους. Γίνονται συνεχόμενα πολλές διεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Υπάρχουν κάποιες ώρες επισκεπτηρίων. Η μόνη περίοδος που ήμασταν εντελώς κλειστή ήταν αυτή του COVID, ήταν μια δύσκολη περίοδος μέσα από την οποία βγήκαμε πολύ πιο δυνατοί. Ήταν η μόνη εντατική που νοσήλευσε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που έχρηζαν υποστήριξης. Η Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας είναι η μοναδική που νοσηλεύει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η μοναδική που νοσηλεύει βαρύ τραυματισμό όπως πολυτραυματίες μετά από τροχαία, αλλά και ειδικές λοιμώξεις. Είναι από τις λίγες εντατικές στην Κύπρο που νοσηλεύονται περιστατικά με ανευρύσματα, περιστατικά με εμβολισμό και τόσα άλλα».

Η δρ. Παπαστυλιανού έστειλε το μήνυμα ότι στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας προσφέρονται υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των κέντρων του εξωτερικού. «Γίνεται εκπαιδευτικό έργο στη Μονάδα, είμαστε σε διαδικασία για να γίνουμε κέντρο αριστείας για κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονται».
«Να ξέρει ο κόσμος ότι μοχθούμε νυχθημερόν για να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Είμαστε δίπλα στον ασθενή και τους συγγενείς του και με αγάπη, ομαδικότητα και ενσυναίσθηση προσπαθούμε για το καλύτερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα