Αποκάλυψη Reuters: Απόγονοι δουλοπάροικων οι εν ζωή Πρόεδροι ΗΠΑ, πλην Τραμπ

Μια αποκαλυπτική έρευνα του Reuters διαπίστωσε μέσα από μελέτη γενεαλογικών αρχείων ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και κάθε εν ζωή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, με εξαίρεση τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι άμεσοι απόγονοι δουλοπάροικων.

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα του Reuters 

Πόσα  μέλη της πολιτικής ελίτ της Αμερικής είναι άμεσοι απόγονοι ανθρώπων που ήταν δουλοπάροικοι;

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το

Reuters εξέτασε τις οικογενειακές καταβολές περισσότερων από 600 από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας: μέλη του 117ου Κογκρέσου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, τις 50 κυβερνήτες των ΗΠΑ που ανήκαν πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, εννέα σημερινοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου· και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους πέντε εν ζωή πρώην προέδρους.

Τέτοια έρευνα δεν έχει γίνει ποτέ.

Στην αρχή, το Reuters ζήτησε βοήθεια από το Record Linking Lab στο Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα. Με επικεφαλής έναν καθηγητή οικονομικών και στελεχωμένο από φοιτητές ερευνητές, το εργαστήριο αξιοποιεί τα υποκείμενα δεδομένα του FamilySearch.org, ενός κορυφαίου ιστότοπου γενεαλογίας, που λέει ότι έχει ψηφιοποιήσει δισεκατομμύρια αρχεία από όλο τον κόσμο. (Ο ιστότοπος χρηματοδοτείται από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, έναν πρώιμο πρωτοπόρο στη γενεαλογική έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκκλησία ίδρυσε επίσης το Πανεπιστήμιο Brigham Young.)

Για το Reuters, το Εργαστήριο πραγματοποίησε μια αρχική έρευνα για τις καταβολές των 600 και πλέον πολιτικών αξιωματούχων. Επέστρεψε ένα μεγάλο σύνολο πιθανών περιπτώσεων στις οποίες κορυφαίοι πολιτικοί φαινόταν ότι κατάγονταν από τουλάχιστον έναν άμεσο γραμμικό πρόγονο που ήταν δουλοπάροικος στην Αμερική.

(Το Reuters εξέτασε μόνο στοιχεία δουλοπαροικίας που συνέβησαν μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δημοσιογράφοι περιόρισαν επίσης την έρευνά τους σε άμεσους γραμμικούς προγόνους της σημερινής ελίτ αντί να χτίσουν μεγάλα οικογενειακά δέντρα που περιελάμβαναν μακρινά ξαδέρφια.)

Το Εργαστήριο προσδιόρισε προσωρινά προγόνους-ιδιοκτήτες σκλάβων για 142 μέλη του 117ου Κογκρέσου, 16 κυβερνήτες, δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όλους τους εν ζωή πρώην προέδρους εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι πρόγονοι ήρθαν στην Αμερική μετά την κατάργηση της δουλείας.

Αυτές οι πληροφορίες ήταν μόνο ένα σημείο εκκίνησης. Παρείχε αρχικούς οδικούς χάρτες για μια ομάδα περίπου δώδεκα δημοσιογράφων που πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο αναπτύσσοντας και στη συνέχεια εκτελώντας μια διαδικασία αναφοράς πολλαπλών βημάτων που είτε επιβεβαίωσε τους αρχικούς δεσμούς, είτε τους διέψευδε είτε εντόπισε εντελώς διαφορετικές οικογενειακές γραμμές που συνδέονται με τη δουλεία.

Επαλήθευση

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια ποικιλία πηγών για να επαληθεύσει κάθε γενεαλογική σύνδεση σε ένα οικογενειακό δέντρο. Σε περιπτώσεις που το μοντέλο FamilySearch.org φαινόταν λανθασμένο, δοκιμάσαμε εάν άλλοι πρόγονοι στο γενεαλογικό δέντρο μπορεί να είχαν υποδουλώσει ανθρώπους.

Ως κεντρικό οδηγό, οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν με τα αρχεία της απογραφής των ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν από το 1790 έως το 1950 μέσω του ιστότοπου FamilySearch και του Ancestry.com, ενός άλλου σημαντικού διαδικτυακού ιστότοπου γενεαλογίας στην Αμερική. (Τα περισσότερα αρχεία από την απογραφή του 1890 καταστράφηκαν από πυρκαγιά και δεν είναι διαθέσιμα.)

Χρησιμοποιώντας άλλες διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες, όπως μοιρολόγια, ανακοινώσεις γάμου και βιογραφίες, το πρώτο βήμα της ομάδας ήταν να δημιουργήσει έναν πρόγονο ενός πολιτικού αξιοσημείωτου – γονέα ή παππού – που εμφανίστηκε στην απογραφή του 1940 ή του 1950.

Από εκεί, οι δημοσιογράφοι εργάστηκαν πίσω στο χρόνο μέσω των απογραφών στην εποχή της σκλαβιάς.

Για κάθε πρόγονο που αναφέρεται στα έγγραφα της απογραφής, καταγράψαμε στη βάση δεδομένων μας μια σειρά από διακριτές πληροφορίες, όπως το όνομα, το μεσαίο και το επίθετο. Ηλικίες, ονόματα άλλων μελών του νοικοκυριού· και τόπο κατοικίας.

Η παρακολούθηση ενός ατόμου από την απογραφή της μίας δεκαετίας στην προηγούμενη ήταν απλή όταν γινόταν συσχέτιση από ονόματα, ηλικίες και άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όταν η γενεαλογία μεταφέρθηκε από τα παιδιά στους γονείς, η διαπίστωση ότι το σωστό

Πολλά από τα έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters για αυτό το έργο ήταν άνω των 100 ετών και ήταν χειρόγραφα με γράμματα που κυμαίνονταν από το καθαρά έως ιερογλυφικά. Σε περιπτώσεις όπου η γραφή ήταν ανεξήγητη, το Reuters δεν βασίστηκε σε αυτό το έγγραφο για την αναφορά του.

Ανασκόπηση

Μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο επαλήθευσης, μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων εξέτασε τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο συντάκτης του έργου έλεγξε το έργο. Τέλος, το Reuters κανόνισε να επανεξεταστεί κάθε περίπτωση από δύο γενεαλόγους πιστοποιημένους από το διοικητικό συμβούλιο: τον LaBrenda Garrett-Nelson και τον Scott Wilds.

Ο Garrett-Nelson είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Γενεαλόγων και νυν διαχειριστής και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Πιστοποίησης Γενεαλόγων. Προηγουμένως εργάστηκε ως δικηγόρος προτού γίνει επαγγελματίας γενεαολόγος που ειδικεύεται στη γενεαλογία και τη μεθοδολογία των Αφροαμερικανών.

Ο Wilds είναι επίσης πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο γενεαολόγος και διαχειριστής του Board for Certification of Genealogists με περισσότερα από 40 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας. Από το 1990, μεγάλο μέρος της δουλειάς του έχει επικεντρωθεί στην καταγωγή των σκλάβων Αφροαμερικανών. Είναι απόγονος δουλοπάροικων στη Νότια Καρολίνα και αλλού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Reuters εντόπισε πολιτικούς με πολλαπλούς προγόνους σκλάβους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ζητήσαμε από τους πιστοποιημένους από το διοικητικό συμβούλιο γενεαλόγους να εξετάσουν τη γενεαλογία που ανήκε στον πρόγονο που υποδούλωσε τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο Garrett-Nelson και ο Wilds εξέτασαν εξονυχιστικά την τεκμηρίωση που χρησιμοποιήσαμε για την καθιέρωση κάθε βήματος που συνέδεε έναν σύγχρονο πολιτικό με έναν πρόγονο που είχε δουλοπάροικο.

Με βάση την τεχνογνωσία τους, ενέκριναν τα συμπεράσματά μας όταν έκριναν ότι η σύνδεση πολιτικού με σκλάβο ήταν «υποστηριζόμενη και ακριβής με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες» και χωρίς «ουσιαστικές συγκρούσεις που αμφισβητούν τα ευρήματα ότι το αξιοσημείωτο που αναφέρεται στη γραμμή θέματος είναι γραμμικός απόγονος του δουλοπάροικου που αναφέρεται».

Επιβεβαίωσαν ότι εντοπίσαμε 118 ηγέτες με προγονικούς δεσμούς με τη δουλεία:

100 μέλη του 117ου Συνεδρίου

11 κυβερνήτες

5 πρόεδροι: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μαζί με τέσσερις από τους πέντε εν ζωή πρώην προέδρους – όλοι εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι πρόγονοι ήρθαν στην Αμερική μετά την κατάργηση της δουλείας.

Και 2 από τους εννέα εν ενεργεία δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, το Reuters εντόπισε πολιτικούς για τους οποίους υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για πρόγονο δουλοπάροικο, αλλά ανεπαρκή υποκείμενη τεκμηρίωση για να είναι βέβαιο. Αυτοί δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση του Reuters. Και επειδή άλλα αρχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν την κατοχή σκλάβων έχουν χαθεί ή καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου, «είναι μεγάλη πιθανότητα να υπήρξε υποεκτίμηση», είπε ο Tony Burroughs, ένας γενεαολόγος που ειδικεύεται στο να βοηθά τους Μαύρους Αμερικανούς να εντοπίσουν τις καταβολές τους.

Ενημερώθηκαν άπαντες

Για κάθε πολιτικό ηγέτη που δέσαμε με έναν προγονικό δουλοπάροικο, το Reuters μοιράστηκε μαζί του ή στα γραφεία του μια συνοδευτική επιστολή που περιγράφει το έργο, ένα αντίγραφο του γενεαλογικού δέντρου που δημιουργήσαμε και την υποκείμενη τεκμηρίωση - όπως διαθήκες, αρχεία απογραφής και προγράμματα σκλάβων - που δείχνουν ότι ο εν λόγω πρόγονος υποδούλωσε ανθρώπους.

Κάθε πολιτικός ή οι εκπρόσωποί τους είχαν το υλικό μέχρι την 1η Μαΐου, δίνοντάς τους περισσότερο από ένα μήνα για να το εξετάσουν, να το αμφισβητήσουν και να το σχολιάσουν. Το Reuters έκανε πολλές προσπάθειες να συζητήσει τα ευρήματά μας με κάθε εμπλεκόμενο. Κανείς δεν αμφισβήτησε τα ευρήματά μας ότι τουλάχιστον ένας από τους προγόνους του είχε υποδουλώσει ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα