Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή: Σημαντικός ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας

Τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζήτησαν την Πέμπτη τα μέλη της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, η οποία είχε την 79η συνάντησή της στις Βρυξέλλες μετά από τρία χρόνια χωρίς επαφές.

Όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι συμπρόεδροι της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι και ο Τούρκος βουλευτής Ισμαήλ Εμράχ Καραγιέλ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - AKP), «οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι ιδιαίτερα

σημαντικές δεδομένης της συνεχιζόμενης διεθνούς κρίσης που προκλήθηκε από την στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, του Ουκρανικού λαού και της διεθνούς ειρήνης και τάξης».

Οι συμπρόεδροι επανέλαβαν πως χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για «ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας και της ΕΕ», και δεσμεύτηκαν πως η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή «θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, ανοιχτών συζητήσεων και καλύτερης κατανόησης μεταξύ των δύο εταίρων».

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να οργανώσουν την επόμενη συνάντηση τους στην Τουρκία πριν το τέλος του έτους.

Οι Λαγκοντίνσκι και Καραγιέλ εξέφρασαν επίσης την «χωρίς δισταγμό δέσμευσή τους στις καλές διμερείς σχέσεις ως σημαντικό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», μεταξύ άλλων μέσω «της ενδυνάμωσης των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» καθώς και μέσω της συνεργασίας στην οικονομία και το εμπόριο, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνονταν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής όπως μεταξύ άλλων και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία καθώς και η συνεργασία στην οικονομία και την πράσινη μετάβαση.

Τα μέλη της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής αντάλλαξαν επίσης απόψεις με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν αρμόδιας για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία (DG NEAR), της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της τουρκικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λαγκοντίνσκι μετά τη συνάντηση χαιρέτισε τη διπλωματική πρόοδο που σημειώνεται, αλλά υπογράμμισε πως είναι καιρός για πρόοδο στα εσωτερικά ζητήματα και σε σχέση με τη δημοκρατία, αλλά και σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας να βελτιωθούν περεταίρω στο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα