Μήνυμα Τατάρ σε Κουεγιάρ: «Χωρίς αναγνώριση, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες»

Η Κıbrıs δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε διαδικτυακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα στην Τουρκία (harici.com.tr), στην οποία αξιολόγησε, ανάμεσα σε άλλα, το διορισμό της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χολγκούν Κουεγιάρ στη θέση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών, στη συνέντευξή του,

ο Τατάρ εξήγησε τι θα πει στην Κουεγιάρ και αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης περιουσιών σε ξένους.

Αναφερόμενος στο διορισμό της Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τατάρ ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός της θα είναι 6 μήνες και μέσα σε αυτούς τους μήνες θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για επαφές. «Για μας, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας περνά μέσα από την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Εάν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, τότε και εμείς δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το τι πει στην Κουεγιάρ, ο Τατάρ απάντησε τα εξής: «Θα πούμε στην Μαρία Άνχελα Χολγκούν Κουεγιάρ: ‘Ορίστε, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η άλλη πλευρά προσπαθεί ακόμα να μας σύρει στην ομοσπονδία. Και όταν λένε ομοσπονδία, σημαίνει την κατάργηση της ΤΔΒΚ. Σημαίνει τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας. Την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις. Και εμείς δεν είναι δυνατό να πούμε ναι σε όλα αυτά», ανέφερε.

Ακολουθεί απόσπασμα από την συνέντευξη:

Ερώτηση:Η πρώην Yπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας María Ángela Holguín Cuéllar θα διοριστεί ως Ειδική απεσταλμένη Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Πρόκειται για διορισμό διάρκειας μόνο 6 μηνών. Τι είδους δουλειά θα κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Θα υποβάλει έκθεση; Υπάρχει η άποψη ότι το μόνο καθήκον της νέας αντιπροσώπου είναι να διερευνήσει το έδαφος για μια διαπραγμάτευση. Συμφωνείτε με αυτό; Πώς βλέπετε τις διαπραγματεύσεις; Είστε ανοιχτός σε μια λύση δύο κρατών. Αυτή είναι επίσης μια συζήτηση που υποστηρίζετε. Αλλά λέτε ότι "αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την πορεία μας ανεξάρτητα ως ΤΔΒΚ". Τι είδους χρονοδιάγραμμα έχετε για τη λύση δύο κρατών και τις διαπραγματεύσεις;

Απάντηση: «Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Αδίκως δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά το να είσαι κράτος δεν σημαίνει απαραίτητα και αναγνώριση. Το να είσαι κράτος, χρειάζεται γη, υπάρχει γη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Χρειαζόμαστε ιστορία. Χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεστε επίσης μια άλλη χώρα να σας αναγνωρίσει. Αυτή η χώρα είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Από τη στιγμή που η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, ο όρος της κρατικής υπόστασης έχει εκπληρωθεί πλήρως. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε μάλιστα: ‘Αντί να με αναγνωρίζουν 100 κράτη, είναι καλύτερα για μένα να με αναγνωρίζει η Δημοκρατία της Τουρκίας’. Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος με όλους τους θεσμούς και τους οργανισμούς του και μας αξίζει αυτή η κρατική υπόσταση. Επειδή υπάρχει ένας λαός εδώ. Αυτός ο λαός έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα, και αυτό είναι το κράτος και η δημοκρατία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη ροή των φοιτητών με έναν πιο υγιή τρόπο, να διασφαλίσουμε ότι θα έρχονται εδώ πιο καταρτισμένοι φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 144 φοιτητές από διάφορες χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αλλά η ποιότητα είναι επίσης σημαντική. Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο τουρισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και πηγαίνουν εδώ για τουριστικούς σκοπούς από εκατό διαφορετικές χώρες. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μας πραγματοποιούνται με εκατό διαφορετικές χώρες. Γίνονται όλα αυτά τα εμβάσματα, οι μεταφορές και οι ενέγγυες πιστώσεις. Οι μεταφορές γίνονται μέσω της τράπεζας, τα αγαθά φτάνουν, οι υπηρεσίες φτάνουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτό το κράτος σε κάποιο σημείο, σε κάποιο βαθμό, αναγνωρίζεται. Φυσικά και όλα αυτά δείχνουν ότι αναγνωρίζεται. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να πάρουν μια απόφαση ότι αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ. Αυτή η απόφαση δεν έρχεται. Διότι τα κράτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυστυχώς βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Δεν ανταποκρίνονται στη δική μας αντίληψη για τη δημοκρατία τόσο θετικά όσο θα θέλαμε. Μας κρατούν στο ψυγείο και εύχονται να αλλάξει η συγκυρία εδώ εις βάρος μας και να τους υπακούσουμε και να πάμε να μας ταΐσουν οι Ελληνοκύπριοι».

«Η ειδική απεσταλμένη θα διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος ή όχι»

Ερώτηση: «Τι θα κάνει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ σε 6 μήνες;»

Απάντηση: «Υπάρχει έδαφος για συνομιλίες σε 6 μήνες ή όχι; Θα το εξετάσει αυτό. Θα αισθανθεί τον παλμό. Θα έχει αυτές τις συζητήσεις με τις εγγυήτριες χώρες, με εμάς και με τη νότια Κύπρο. Για εμάς, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και της θέσης μας για ισότιμο εθνικό καθεστώς. Αν δεν τα αποδεχθεί αυτά, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα υπάρξει συνεργασία των δύο κρατών. Μπορεί να μην μας αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή, αλλά αν θέλει μια συμφωνία, θα μας αναγνωρίσει. Θα αναγνωρίσει και θα συνεργαστεί μαζί μου. Αν δεν το κάνει αυτό, δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία μαζί μου. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, την κυρία που έχει διοριστεί σήμερα ως ειδική απεσταλμένη, να το επιβεβαιώσει αυτό. Αυτό είναι λοιπόν αυτό που θα του πω. Κοιτάξτε, οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί. Η άλλη πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να μας σύρει στην ομοσπονδία. Όταν λέτε ομοσπονδία, το τουρκικό μας κράτος της Βόρειας Κύπρου εξαφανίζεται. Η εγγυοδοσία της Τουρκίας τερματίζεται. Ο τουρκικός στρατός αποσύρεται από το νησί. Γιατί θα υπάρχουν μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ‘ναι’ σε αυτά».

«Θα έρθει, θα ακούσει και θα φύγει»

Ερώτηση: «Δηλαδή, λέτε ανακοινώνοντας στον Τύπο, εκ των προτέρων ‘Αν έρθετε με αυτούς τους όρους για διαπραγματεύσεις, μην έρθετε’.

Απάντηση: «Αν έρθει, ας έρθει. Θα έρθει, θα ακούσει και θα φύγει. Αν δεν τα αποδεχθεί, θα ακούσει και θα φύγει. Εγώ, αυτό το είπα και στα ΗΕ και στην ΕΕ. Το είπα και στη νότια Κύπρο. Το είπα και στην Αγγλία. Το λέω σε όλους. Επομένως, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Διότι η Τουρκία μας υποστηρίζει πλήρως σε αυτό το θέμα».

Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει ρόλο; Αυτή τη στιγμή, η προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και η Διακήρυξη των Αθηνών συζητούνται πολύ. Η «ΤΔΒΚ» ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Αθήνα ή όχι;

Απάντηση: «Όχι, όχι. Μίλησα στο υψηλότερο επίπεδο. Πρώτα απ' όλα, το κυπριακό ζήτημα είναι ένα διαφορετικό θέμα. ‘Ήταν μια επίσκεψη που έγινε για να γίνουν κάποια ανοίγματα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ. και να δοθούν μηνύματα φιλίας για τις σχέσεις Αθήνας-Τουρκίας, μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών. Υπήρξαν επίσης πολύ σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Όταν όμως κοιτάμε το Κυπριακό, αυτό είναι εκτός. Διότι υπάρχει μια διαμάχη που συνεχίζεται εδώ και έναν αιώνα».

(…)

Ερώτηση:» Όλες οι διπλωματικές σας προσπάθειες συνεχίζονται. Οι πρωτοβουλίες της Τουρκικής Δημοκρατίας για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ήταν η ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω για τη διπλωματία των μέσων ενημέρωσης, διότι όσοι δεν γνωρίζουν την τουρκική πλευρά, όσοι δεν την αναγνωρίζουν, όσοι δεν έρχονται εδώ, αναγνωρίζουν το νησί ως Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε από τους Ελληνοκύπριους και το γνωρίζουν ως τέτοιο. Σε ό,τι αφορά τη διπλωματία των μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα, σκοπεύετε να αυξήσετε προγράμματα όπως αυτό το Φόρουμ που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων; Μήπως όχι μόνο οι χώρες και τα κράτη του κόσμου αλλά και οι λαοί τους πρέπει να σας γνωρίσουν; Πόσο γνωστός είστε; Έχετε κάποια στρατηγική γι' αυτό»;

«Υπάρχει περισσότερη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με πριν»

Απάντηση: «Είμαστε πολύ πιο γνωστοί από ό,τι πριν, επειδή επιτελούμε ένα σπουδαίο έργο. Ταυτόχρονα, οι πρέσβεις και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκικής Δημοκρατίας παντού, προσπαθούν να εξηγήσουν την υπόθεση της ΤΔΒΚ σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Κύπρο, γιατί όλοι έχουν θέση, συμφέρον, προσδοκία και ευθύνη εδώ. Σε σύγκριση με το παρελθόν, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση, πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Η Τουρκία έχει σχέσεις με πολλά κράτη της Αφρικής. Πάντα εκεί, όπου βρίσκεται η Τουρκία, υπάρχει αυτός ο άξονας. Με αυτόν τον τρόπο, εμείς και η Τουρκία προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο με Μια Καρδιά».

«Οι ισχυρισμοί περί πώλησης γης είναι απλώς φήμες»

Ερώτηση: «Υπήρξαν διάφορες ειδήσεις στην Τουρκία και κάποιοι ισχυρισμοί στον κυπριακό Τύπο σχετικά με το ποσοστο της γης και των ακινήτων που φέρονται να έχουν αγοραστεί από Ισραηλινούς ή άτομα ισραηλινής καταγωγής που έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ. Ταυτόχρονα με αυτούς τους ισχυρισμούς, η Πρωθυπουργία του Ισραήλ προέβη επίσης σε κάποιους ισχυρισμούς ότι κάποια τρομοκρατικά στοιχεία εκπαιδεύτηκαν στην ΤΔΒΚ και ότι οι δολοφονίες που επρόκειτο να οργανωθούν εναντίον Εβραίων στη χώρα αποτράπηκαν από πράκτορες της MOSSAD. Τι θα λέγατε όταν αξιολογείτε ταυτόχρονα αυτούς τους δύο ισχυρισμούς;

Απάντηση: «Υπάρχουν πολλές ανάμεικτες ειδήσεις σήμερα. Φυσικά, εξετάζουμε τα ιδρύματα και τους οργανισμούς. Με άλλα λόγια, εικασίες και φήμες. Ρωτάω και τους δικούς μου θεσμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε ο διοικητής μου για θέματα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιχείρηση που να σχετίζεται με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Τόσο η δήλωση του Ισραήλ όσο και οι δηλώσεις άλλων- τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η ΤΔΒΚ. Αυτό το κράτος έχει τις δικές του μονάδες- υπάρχει η αστυνομία, η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας. Έχει λάβει κάθε είδους μέτρα. Μπορούμε να λάβουμε όλα τα είδη των μέτρων αμέσως. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά στην ασφάλειά μας. Εδώ, όχι μόνο η δική μας αστυνομία και οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία έχει ένα σώμα που ονομάζεται ‘ειρηνευτικές δυνάμεις’. Όλες αυτές οι μονάδες προστατεύουν την ασφάλειά μας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψη το κράτος της ΤΔΒΚ. Οι νόμοι μας εδώ είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Ένας ξένος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα στρέμμα αφού περάσει από έρευνα ασφαλείας και με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες εδώ, ειδικά εβραϊκές εταιρείες φέρονται να έχουν αγοράσει πολλά στρέμματα γης από τους ιδιοκτήτες μέσω κάποιων ανθρώπων - μπορεί να είναι δικηγόρος, μπορεί να είναι κάποιος άλλος - μέσω συμβολαίων. Ο υπουργός εσωτερικών μας, η αστυνομία και η εισαγγελία το ερευνούν αυτό. Επειδή αυτό είναι παράνομο. Το πιο σημαντικό, επαναλαμβάνω, είναι ότι υπόκεινται σε έρευνα ασφαλείας. Ερευνάται κάθε είδους ασφάλεια και αν δοθεί έγκριση, το υπουργείο μπορεί να εγγράψει αυτό το ακίνητο στον τίτλο ιδιοκτησίας με υπουργική απόφαση. Αλλά εδώ είναι το θέμα: Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν πολλοί Εβραίοι που ζουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές, άνθρωποι που έχουν μεγάλη φήμη στη Δημοκρατία της Τουρκίας, άνθρωποι που κάνουν επιχειρήσεις, πολύ πολύτιμοι άνθρωποι. Έτσι, αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί σε αυτή την εποχή και πάντα το καταδικάζαμε. Επομένως, δεν είναι εντάξει στη συνείδησή μου να αποδίδεται αυτή η θηριωδία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη στην εβραϊκή κοινότητα που ζει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι από διάφορες χώρες που έρχονται και επενδύουν εδώ. Επειδή αυτή η εβραϊκή κοινότητα, οι Εβραίοι, ζουν σε όλο τον κόσμο. Ζουν όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στην Αμερική και στην Αγγλία. Και η πληροφόρηση που έχω είναι ότι στην πρώτη θέση απόκτησης περιουσίας στη χώρα μας, από ξένους, δεν βρίσκονται οι Εβραίοι πολίτες. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους κτηματομεσίτες για αυτούς, τους εργολάβους οικοδομών και το λαό».

«Εδώ οι πιο πολλοί είναι Τούρκοι πολίτες»

«Ποιος έρχεται πρώτος στη σειρά; Οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ποιος θα ήταν ο δεύτερος; Οι Ιρανοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις επαφές μου στους δρόμους. Μετά από αυτό, έρχονται οι πολίτες από το Καζακστάν και μετά οι Ρώσοι. Διότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων ήρθε εδώ και μετακινήθηκαν επίσης από τη νότια Κύπρο προς τα βόρεια. Διότι υπάρχουν σίγουρα 100.000 Ρώσοι πολίτες στη νότια Κύπρο. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι Βρετανοί πολίτες. Υπάρχει επίσης μεγάλος πληθυσμός από άλλες χώρες. Διότι είναι κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτιμούν τις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί που αγοράζουν ακίνητα εκεί είναι ανυπολόγιστοι. Το λέω ξεκάθαρα: 100.000 Ρώσοι πολίτες και 100.000 Βρετανοί πολίτες έχουν σπίτια και χώρους στη νότια Κύπρο. Και βέβαια, από όλες τις άλλες χώρες, υπάρχουν περίπου 100.000 στη νότια Κύπρο, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχουν επενδύσεις που γίνονται εκεί από τον έξω κόσμο και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό εκεί. Λένε ότι ‘αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν έναν πόρο για την οικονομία μας’. Επομένως, υπάρχει μια νοοτροπία στο νότο ότι ‘αυτός ο ξένος θα έρθει και θα αγοράσει, αυτός ο ξένος θα ζήσει εδώ, θα μπουν χρήματα στην Κύπρο’. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως γνωρίζετε, επειδή η νότια Κύπρος ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναγκάστηκε να επιβάλει αποκλεισμό στους Ρώσους. Η Ρωσία και η νότια Κύπρος έχουν ορθόδοξους οικογενειακούς δεσμούς- παρά ταύτα, έχουν έρθει σε ρήξη. Οι Ρώσοι ήταν πολύ ενοχλημένοι από τη μεταχείριση που έτυχαν στη νότια Κύπρο. Ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων πέρασαν και στο βορρά. Και τώρα ζουν εδώ. Έτσι είναι τα πράγματα. Βέβαια, δείχνοντας ευαισθησία, το κράτος μας ερευνά αν "κάποιος αγοράζει πάρα πολλά ακίνητα με συμβόλαια" ή "πού πάει αυτή η επιχείρηση". Ως πρόεδρος, προσπαθώ συνεχώς να λαμβάνω πληροφορίες από την αστυνομία μας, τον διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας, τον υπουργό εσωτερικών και τις αρχές. Αλλά δεν έχω λάβει καμία υπερβολική πληροφόρηση, ότι "τόσοι πολλοί Εβραίοι έχουν επενδύσει τόσα πολλά εδώ" και "αυτό το μέρος βρίσκεται σε κίνδυνο".

Είναι για αυτό που πραγματικά λυπάμαι για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς γιατί αν όλες αυτές οι εικασίες δεν είναι αληθινές όπως ισχυρίζονται, η Κύπρος θα υποστεί ζημιά. Γιατί η Κύπρος είναι ένα ευαίσθητο σημείο. Για χρόνια, δεν υπήρχαν ξένοι που έρχονταν και έφευγαν στην Κύπρο. Τώρα, ειδικά μετά από αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτά τα σπίτια, τα μέρη, τα οικόπεδα, οι κατοικίες άρχισαν να πωλούνται. Αυτή είναι μια μεγάλη πηγή εισροής στην οικονομία. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση. Αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ πολύτιμες, πολύ πολύτιμες. Μακάρι να έβλεπα περισσότερους Τούρκους πολίτες να έρχονται εδώ για να αγοράσουν σπίτια και να εγκατασταθούν εδώ. Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται εδώ, αλλά όταν βλέπουμε τους αριθμούς, τους αριθμούς που μόλις ανέφερα και το ενδιαφέρον διαφορετικών εθνικοτήτων εδώ, έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση. Διότι οι πολίτες μου έχουν θέσει το ερώτημα "πού είναι η κατεύθυνση του ταξιδιού". Ως εκ τούτου, το κράτος θα παρακολουθήσει αυτό το θέμα. Αν δούμε ότι αυτή η επιχείρηση μας βλάπτει, τότε μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να τα σταματήσει όλα αυτά. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το σταματήσουμε γιατί χρειαζόμαστε στήριξη, χρειαζόμαστε πόρους. Για να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν οργανώσεις όπου υπάρχει κάποιου είδους πόλωση και οι οποίες είναι μακριά από τους Τουρκοκύπριους αλλά σαν τις δικές τους αποικίες. Δεν βλέπω τέτοιους κινδύνους ούτως ή άλλως».

Keywords
για μας, το νησι, οηε, κυπρος, σημαίνει, τδβκ, λύση, υγιή, τραπεζες, στρατος, ελλαδα, αθηνα, ρωτήσω, ειδήσεις, ρωσία, διορισμος, υπουργειο εσωτερικων, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τραπεζα κυπρου, χωρες, ρωσία, το θεμα, ακινητα, αστυνομια, δημοκρατια, δουλεια, εβραιοι, ηνωμενα εθνη, θεμα, ισραηλ, κυπρου, νησι, οηε, οικονομια, ουκρανια, τδβκ, φημες, ψυγειο, αξιζει, αμερικη, αξονας, βορεια, βρισκεται, γαζα, γινεται, γινονται, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, διοικητης, δολοφονιες, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ερθετε, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ευθυνη, ζημια, υγιή, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, ομιλια, καζακσταν, κυβερνηση, κυρια, λύση, λογια, μακρια, μηνυματα, μηνες, μηδεν, μπορειτε, μαρια, νομοι, νοοτροπια, παντα, οικοπεδα, ορος, παλαιστινη, παμε, πηγη, ποιοτητα, ροη, προγραμματα, ρηξη, ρωτήσω, σιγουρα, συζητηση, σωμα, σπιτι, σπιτια, τουρκια, τουρισμος, εικασιες, υπηκοοτητα, φυσικα, φημη, ασφαλεια, δικαιωμα, ειδη, ειμαστε ενα, εξαγωγες, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ξενος, πληροφοριες, ρωσοι, σημαίνει, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα