Μονή Αββακούμ: «Υπάρχει εντύπωση ότι θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο-Θα εκτεθούν»

Συνεδριάζει από τις 9:00 το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ.

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία στο Συνοδικό Δικαστήριο αλλά και για τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στους δύο μοναχούς.

Αρχικά εξήγησε ότι η Σύνοδος δεν υπόκειται σε κανένα δικαιοδοτικό όργανο. «Δεν μπορείς να προσβάλεις απόφαση της Συνόδου, αλλά μπορείς να ζητήσεις επανεξέταση».

Διαβάστε ακόμη: ΒΙΝΤΕΟ: Αρχίζει το συνοδικό Δικαστήριο

- Στη σκιά φοβερών αποκαλύψεων

Συμπλήρωσε ότι το εξαμελές Δικαστήριο φοβάται γιατί αν κληθούν οι δύο μοναχοί και δεν παρουσιαστούν, τότε η Σύνοδος για δεύτερη φορά θα περιφρονηθεί από δύο κληρικούς. «Αν δεν παραστούν ούτε στο εξαμελές τότε η Σύνοδος θα πρέπει να πάρει απόφαση για τη καθαίρεση τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος γιατί μετά θα εξευτελιστεί η ίδια η Σύνοδος».

Σημείωσε ότι υπήρχαν παρασκήνια στη Σύνοδο. «Πρέπει να υπήρξαν διαβουλεύσεις. Η αυτοεξαίρεση του Μητροπολίτη Μόρφου με προβληματίζει. Είναι τίμια η ενέργεια γιατί έχει πνευματικό δεσμό με το Μοναστήρι. Εξαπατήθηκε και δεν θέλει να πάρει θέση».

Τόνισε ότι πήραν από πριν την απόφαση να παραπέμψουν το θέμα στο εξαμελές. «Ήταν μια ελαφριά ήττα του Μητροπολίτη Ταμασού. Στη Σύνοδο δεν υπήρξε ομοφωνία για στήριξη των προθέσεων του Ταμασού».

Μιλώντας για τις ποινές ανέφερε ότι κάποιος από τους Συνοδικούς θα ζητήσει αποσχηματισμό των δύο μοναχών. «Η μεγάλη επικεφαλίδα του σκανδάλου δεν είναι όλα αυτά που βγήκαν προς τα έξω αλλά η εκμετάλλευση της πίστης και του ανθρώπινου πόνου».

Πρόσθεσε ότι η Μητρόπολη Ταμασού θα πρέπει να επιστρέψει κάποια λεφτά στον κόσμο που στήριξε αυτό το Μοναστήρι. «Υπάρχει άνθρωπος ο οποίος έδωσε 2.000 ευρώ στο Μοναστήρι επειδή το παιδί του ήταν άρρωστο. Στο τέλος το παιδί του απεβίωσε. Τώρα θέλει τα λεφτά του πίσω επειδή εκμεταλλευθήκαν τον πόνου του».

Ακόμη, ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού θα είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα εξεταστεί από το εξαμελές Δικαστήριο.

Τόνισε ότι στον κόσμο υπάρχει η εντύπωση ότι θα κουκουλωθεί ακόμη ένα σκάνδαλο. «Η πιο επιεικής τιμωρία είναι ισόβια αργία, όμως αν το πράξουν τότε θα εκτεθούν ανεπανάληπτα».

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να εμπλακεί και η Βουλή σε αυτή την υπόθεση. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να προστατευθούν οι πολίτες από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πίστη και τον ανθρώπινο πόνο. Να υπάρξει συνεργασία Εκκλησίας και Βουλής ώστε να μπουν όρια σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Είναι καιρός να ελεγχθούν τα μοναστήρια».

Διαβάστε ακόμη: Καρέ καρέ η στιγμή που κουκουλοφόροι φορτώνουν το χρηματοκιβώτιο απ'τη Μονή

Keywords
Τυχαία Θέματα