«Ο αποκλεισμός μη εμβολιασμένων ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Τα νέα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση και ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από χώρους εστίασης, και όχι μόνο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μεσημέρι και Κάτι.

Καλεσμένος στην εκπομπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Πίκης, μίλησε για τα μέτρα κατά των μη εμβολιασμένων αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αρχικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο συγκεκριμένα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου τα οποία λένε ξεκάθαρα ότι κανένας δεν υφίσταται

διάκριση για το λόγο ότι δεν έχει εμβολιαστεί και δεν επιτρέπεται να ασκηθεί καμία πίεση πολιτική,  κοινωνική ή με άλλον τρόπο. Έχουμε δύο ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου τα οποία μιλούν ξεκάθαρα εναντίων δυσμενών διακρίσεων στους ανεμβολίαστους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να πηγαίνουν παντού με βάση τα δικαιώματα που έχει οποιασδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ΕΕ.  Άρα κάποιος που είναι μη εμβολιασμένος, παρόλο που έχει safePass, και αποκλείεται από το να εισέλθει σε οποιοδήποτε χώρο αυτό το πράγμα ισοδυναμεί με δυσμενή διάκριση και λόγω των πολλών χώρων από τους οποίους έχουν αποκλειστεί οι ανεμβολιαστοί έστω και αν έχουν safe pass ουσιαστικά ισοδυναμεί με εξαναγκασμό για εμβολιασμό».

«Τα μέτρα πάντοτε πρέπει να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας. Η αρχή της αναλογικότητας είναι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε επέμβαση σε οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει PCR τεστ γιατί δεν μπορεί να πιεί ένα καφέ , γιατί δεν μπορεί να πάει σε ένα εστιατόριο αλλά μπορεί ένας που έχει εμβολιαστεί αλλά μπορεί να έχει νοσήσει και να μην το ξέρει;

Ο εξαναγκαστικός εμβολιασμός έχει να κάνει με το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα. Που στηρίζεται η διάκριση αυτή;  Στην Κύπρο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο σύνταγμα μας, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα», διερωτήθηκε καταληκτικά ο νομικός. 

Keywords
Τυχαία Θέματα