Ο Κύπριος σεφ που τάισε στο εστιατόριό του χαλούμι τον Ολάντ και τον Μακρόν

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και η ομάδα του είναι από τους ανθρώπους που κάνουν καθημερινά την Κύπρο περήφανη. Μεγαλωμένος σ’ ένα μικρό χωριό της Πιτσιλλιάς, ο βραβευμένος σεφ ανδρώθηκε, εδραιώθηκε και διαπρέπει εδώ και χρόνια στη Γαλλία. Τ’ όνομά του βαρύ, αφού το παλμαρέ του κοσμεί κι ένα αστέρι Michelin. Η αλυσίδα Maison Mavrommátis στην

οποία είναι συνιδιοκτήτης, έχει εστιατόρια και delicatessen στη Γαλλία.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης ταξίδεψε στο Παρίσι περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70 για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία, όμως η δουλειά που έπιασε σε ένα εστιατόριο για να βγάζει τα προς το ζην, αποδείχθηκε καθοριστική για το μετέπειτα της καριέρας και της ζωής του. Εκεί, ανακάλυψε την αγάπη του για τη γαστρονομία και την επιχειρηματικότητα γύρω από αυτήν.

Στα χρόνια που εργαζόταν και σπούδαζε, τον ακολούθησαν στη Γαλλία και τα αδέλφια του, ο Ευαγόρας, που σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες, και ο Διονύσης, απόφοιτος Οικονομικής Σχολής. Το 1981, ωθούμενοι από την ανάγκη τους για βιοπορισμό, άνοιξαν ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, που έφερνε προϊόντα από την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό αργότερα έκαναν ένα άλλο αποφασιστικό βήμα, περνώντας στην εστίαση. Το παντοπωλείο μετατράπηκε σε εστιατόριο, μία νέα μπουτίκ με ελληνικά προϊόντα ιδρύθηκε και οι ελληνικές συνταγές άρχισαν να γίνονται περιζήτητες από τους Γάλλους.

Μια μικρή ταβέρνα, η «Λιχουδιές της Αφροδίτης» (Les Délices d’ Aphrodite) ακολούθησε, που σιγά-σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών, όπως είχε γράψει τότε ο Τύπος, και είχε μεγάλη επιτυχία. Άνοιξαν και άλλα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων η «ναυαρχίδα» τους, το «Mavrommátis» (1993), και δύο «Bistrot Mavrommátis», το ένα στη Madeleine και το άλλο στο Passy. Το ένα τους ντελικατέσεν απέκτησε 8 «αδελφάκια», όπως τα αποκαλεί ο σεφ Michelin, σε διάφορα μέρη του Παρισιού, όπου πωλούνται μαγειρεμένα φαγητά. Οι αδελφοί Μαυρομμάτη έγιναν και épiciers-traiteurs (η γαλλική ονομασία του catering).

Το 2018, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin, για την εξαιρετικά δημιουργική κυπριακή και ελληνική κουζίνα, που από το 1981 προτείνει στους Γάλλους. 

Στην Κύπρο για τα 19α βραβεία Check In

Απόψε πραγματοποιούνται τα 19α βραβεία Check In. Εδώ και 19 χρόνια τα Cyprus Eating Awards διοργανώνουν μία υψηλής αισθητικής βραδιά απονομής, με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης: Φέτος μπορείς παρακολουθήσεις ζωντανά τα Cyprus Eating Awards

Φέτος για πρώτη φορά ο μοναδικός σεφ με αστέρι Michelin στο βιογραφικό του και μια σπουδαία πορεία στον τομέα της γαστρονομίας, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, θα επιμεληθεί τις γαστρονομικές δημιουργίες της βραδιάς, σε συνεργασία με τον executive chef του ξενοδοχείου Four Seasons, Πανίκο Χατζηττοφή.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος Κύπριος σεφ με Michelin θα μαγειρέψει στα φετινά Cyprus Eating Awards

Εξάλλου, ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της Κύπρου, της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά ιδιαίτερα στους ανθρώπους του Four Seasons Hotel, όπου στεγαζόταν για αρκετά χρόνια το fine italian restaurant, Vivaldi by Mavromamatis.

Μιλώντας στην εκπομπή Ήρθε Κι Έδεσε το πρωί της Τρίτης ο βραβευμένος σεφ μίλησε για τους «εκλεκτούς» πελάτες που είχε κατά καιρούς το εστιατόριό του. Φρανσουά Ολάν, Εμμανουέλ Μακρόν, Νίκος Αλιάγας είναι μερικοί από τους γνωστούς που είχαν την ευκαιρία να γευτούν μεσογειακές γεύσεις.

Ο ίδιος είπε πως αυτοί συνήθως επιλέγουν signature πιάτα αλλά και χταπόδι, μελιτζάνα γεμιστή καθώς και αγκινάρες αλα πολίτα. Φυσικά γεύτηκαν και το εκλεκτό φιλέτο αρνιού γεμιστό με χαλούμι και δυόσμο. Ερωτηθείς για τον Νίκο Αλιάγα ο οποίος είναι και προσωπικός του φίλος είπε πως προτιμά συνήθως τα πιο ελληνικά «μαμαδίστικα» πιάτα.

Με πληροφορίες από ellines.com

Keywords
Τυχαία Θέματα