Ο παραλογισμός και ο εμπαιγμός του κόσμου συνεχίζονται

Οι τράπεζες μας και τα "Σχέδια" που προσφέρονται σαν σωσίβια των εγκλωβισμένων δανειοληπτών είναι στημένες ενέδρες που βολεύουν μόνο αυτούς και τους "γύπες" συνεργάτες τους. Μεγάλη παγίδα κατά την γνώμη μου είναι και το νέο σχέδιο "Ενοίκιο έναντι Δόσης" που μας το παρουσιάζουν οι πολιτικάντηδες μας σαν «σανίδα σωτηρίας». Πιο σωστά θα έπρεπε να το ονομάσουν "Σου παίρνουμε το σπίτι με την υπογραφή σου και μας πληρώνεις ενοίκιο για να μην σε πετάξουμε έξω"!

Το Σχέδιο αυτό το σερβίρουν στον αθώο κόσμο με τον ίδιο

περίπου τρόπο που έδιναν αβέρτα τα δάνεια για να έχουν σίγουρο εισόδημα χωρίς αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής ως είναι καθήκον τους.

Για το ιστορικό η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει δημιουργηθεί για να καλύψει άλλο μέγα σκάνδαλο που έλαβε χώρα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προίκισε τους μετόχους της Ελληνικής με κρατικό ομόλογο που τοποθέτησε στον ισολογισμό της Συνεργατικής μόνο λίγες μέρες προτού κλείσει η "συμφωνία πώλησης". Στην ΚΕΔΙΠΕΣ έχουν μεταφέρει τα δάνεια που δεν ήθελε να αγοράσει η Ελληνική και για να δικαιολογήσουν το τεράστιο ομόλογο των €3.5 δις περίπου που έκαναν δώρο στην Ελληνική Τράπεζα βάσει του συμφώνου αγοράς.

Έτσι δημιούργησε το κρατικό ομόλογο η κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ με τραπεζικό κλασματικό αποθεματικό «Fractional Reserve Banking» στον Συνεργατισμό και μετά το σέρβιρε σε ασημένιο δίσκο στην Ελληνική. Αρχικά καταθέτοντας €400 εκ. τα οποία η Συνεργατική δάνειζε επανειλημμένα πίσω στην Κυβέρνηση έναντι ομολόγου δημιουργώντας την οφειλή της κυβέρνησης των €3.5+ δις προς την Συνεργατική τράπεζα. (Αυτό φαίνεται παραστατικά και στο διάγραμμα πιο κάτω).
Όσο αφορά την προσφιλή τακτική των τραπεζών στην Κύπρο να αυξάνουν το περιθώριο κέρδους τους αυξάνοντας το δανειστικό και μειώνοντας το καταθετικό  επιτόκιο το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι είναι αντιδεοντολογικό διότι δημιουργεί μονοπωλιακά υπερκέρδη στις τράπεζες και στρεβλώσεις στην οικονομία και δεν έπρεπε να επιτρέπεται σε ένα κράτος Δικαίου.

Όταν κάποτε ήμουν σε Συμβούλιο Τράπεζας, μας είχε προτείνει ο εξ Ελλάδος Διευθύνων σύμβουλος που μόλις είχαμε προσλάβει να μεγαλώσουμε το περιθώριο κέρδους της Τράπεζας αυξάνοντας το δανειστικό και μειώνοντας το καταθετικό επιτόκιο! Με πλειοψηφία το είχαμε απορρίψει ως ανήθικο. Τώρα που έχουν παντού δικούς τους, εντός και εκτός Τραπεζών, και ο κόσμος παραμένει απαθής, αλωνίζουν και κάνουν ότι θέλουν! Και συνεχίζουν να δίνουν μη βιώσιμα δάνεια χωρίς αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, ως οφείλουν, και μόνο βάσει των μεγάλων εξασφαλίσεων που απαιτούν και παίρνουν από τα θύματα τους καταστρέφοντας έτσι τα θεμέλια της οικονομίας και πτωχεύοντας τον κόσμο!

Και οι πολιτικάντηδες μας να εξακολουθούν να μας λέγουν ότι "χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία" και να κρύβονται έτσι πίσω από αυτόν και άλλους τέτοιους μύθους με τους οποίους βολεύονται. Αγνοώντας βέβαια ότι στην πραγματικότητα χωρίς οικονομία οι τράπεζες δεν έχουν ρόλο και γίνονται «ζόμπι». Και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εξυπηρετούν πιστά αυτές τις ίδιες τις τράπεζες που ήταν πρωταγωνιστές στην δημιουργία της κρίσης που οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων το 2013.

** Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός επισκεπτόμενος λέκτορας στα πανεπιστήμια του Harvard και του Queen’s του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460

Keywords
Αναζητήσεις
o-paralogismos-kai-o-ebaigmos-to-kosmou-synechizontai.htm
Τυχαία Θέματα