Ο ΠτΔ υποδέχθηκε τον Ιταλό Πρόεδρο-Στην αντζέντα Κυπριακό και μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ιταλίας στην Κύπρο.

Στις 16:05 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη. Κατά την τελετή υποδοχής

έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ιταλίας και της Κύπρου, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Διαβάστε ακόμη: BINTEO: Έφτασε στην Κύπρο ο Ιταλός Πρόεδρος - Η ατζέντα των επαφών του

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι Πρόεδροι Κύπρου και Ιταλίας χαιρέτησαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι κατευθυνθήκαν προς την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί και έκαναν χειραψία μπροστά από την είσοδο του κτηρίου, στο οποίο εισήλθαν στη συνέχεια.

Οι δυο Προέδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην παρουσία των δύο Προέδρων. Αναμένεται ότι στη συνέχεια οι Πρόεδροι Χριστοδουλίδης και Ματερέλα θα προβούν σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, το απόγευμα οι δύο Πρόεδροι θα επισκεφθούν το Δημαρχείο Λευκωσίας και την παλιά πόλη της πρωτεύουσας κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ενώ ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα έχει και συνάντηση με μέλη της ιταλικής κοινότητας στην Κύπρο.

Το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραθέσει μαζί με τη σύζυγό του επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Ιταλίας.

Ματαρέλα σε ΠτΔ: Είναι μια θλιβερή επέτειος κατοχής κυπριακού εδάφους

Μετά το τέλος των διευρυμένων επαφών, οι δύο Πρόεδροι προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την παρουσία του Ιταλού Προέδρου.

Αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι χώρες συνεργάζονται πολύ στενά μέσα από τις διμερείς επαφές και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η παρουσία του Ιταλού Προέδρου συμπίπτει από την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ. Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τα θέματα της ενέργειας, αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας στα θέματα ασφάλειας.

Ευχαρίστησε τις ιταλικές αρχές για τον επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στην Ιταλία.

Ακόμη, συζητήθηκε το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. «Φέτος είναι η θλιβερή επέτειος από τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής εδάφους της ΕΕ. Μετέφερα την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι η Κύπρος συμφωνεί με την ιταλική προσέγγιση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι συμπληρώνονται  δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Από πλευράς του, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την υποδοχή της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο. «Είναι μια φιλία από την αρχαιότητα».

Μιλώντας για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι μια θλιβερή επέτειος της κατοχής κυπριακού εδάφους που απαιτεί να λυθεί επιτέλους γιατί είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο. Εξέφρασα εκτίμηση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη διαθεσιμότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση σε ένα διακυπριακό διάλογο. Επανέλαβα ότι η Ιταλία υποστηρίζει μια διζωνική λύση».

Συμπλήρωσε ότι με χαρά αποδέχθηκαν την ειδική απεσταλμένη των ΗΕ η οποία έχει δύσκολο έργο, όμως δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει αυτή την πορεία. «Ευχόμαστε από καρδιάς για τις προοπτικές που θα αναδειχθούν στο μέλλον».

Επιπλέον, ο Ιταλός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, στον πόλεμο στην Ουκρανία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα