Τατάρ: «Δεν θα εξαπατηθούμε ξανά - Καμία συμφωνία χωρίς κυριαρχική ισότητα»

Συνέντευξη στον Τούρκο γνωστό δημοσιογράφο Μουράτ Γετκίν έδωσε ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ για την ιστοσελίδα yetkinreport.com, όπου υποστηρίζει ότι από εδώ και στο εξής δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του 'Τ/Κ λαού' κι ότι δεν πρόκειται να εξαπατηθούν ξανά όπως το 2004.

Ο Τατάρ, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για τις συναντήσεις της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου Κορυφής που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη,

είπε ότι στοχεύουν σε μια συμφωνία στην οποία ο 'Τ/Κ' και ο 'Ε/Κ' λαός στο νησί θα μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα ως δύο κράτη.

Δεν υπάρχει «κρίση στην Κύπρο»

- Κύριε Τατάρ, προβλέπονται νέες διαπραγματεύσεις στο νησί υπό τον ΟΗΕ με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να λύσουν την κρίση στην Κύπρο. Αντιδράσατε σε αυτό. Μπορείτε να εξηγήσετε τους λόγους;

Μιλούν για κρίση στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο μετά το 1974. Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κανείς δεν έχει χτυπηθεί. Για ποια κρίση μιλάνε στην Κύπρο όταν στην περιοχή γίνεται αιματοχυσία; Η συμφωνία του 1960 ήταν μια καλή συμφωνία παρά ταύτα, αλλά η συμφωνία του 1960 παραβιάστηκε πρώτα το 1963 με τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων και μετά το 1974 με το πραξικόπημα των πολεμιστών της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης που απορρέει από τη συμφωνία εγγύησης με την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ [σσ. Τ/Εισβολή] για την προστασία του 'Τ/Κ’ λαού.

Τώρα λέν για μία καλύτερη συμφωνία από του 1960. Ποτέ ξανά!

- Υπάρχει η εμπειρία από το σχέδιο Ανάν. Θα αναβιώσει στη βάση της επανένωσης;

Υπήρξε μια δυνατότητα το 2004. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπάτησε κι εμάς και την Τουρκία. Η 'Τ/Κ πλευρά' ενέκρινε το σχέδιο Ανάν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτό, τα εμπάργκο στην ΤΔΒΚ επρόκειτο να αρθούν. Δεν άρθηκαν. Η 'Ε/Κ πλευρά' το απέρριψε, αλλά ως ανταμοιβή έγινε δεκτή στην ΕΕ ως μέλος. Δεν θέλουμε να εξαπατηθούμε ξανά με αυτόν τον τρόπο. Δεν συζητάμε πλέον καμία συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του 'Τ/Κ λαού'. Δεν θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που αγνοεί την κυριαρχική μας ισότητα. Για μια λύση δύο κρατών, απαιτούμε την κυριαρχική μας ισότητα, την οποία ονομάζουμε εγγενές κεκτημένο δικαίωμα.

- Προηγουμένως, υπήρχε η έννοια της πολιτικής ισότητας. Πώς ορίζετε τη διαφορά μεταξύ της κυριαρχικής ισότητας και της πολιτικής ισότητας;

Η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής. Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Θέλουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών όπου ο 'Τ/Κ λαός' και ο 'Ε/Κ’ λαός θα ζουν δίπλα-δίπλα.

Ευχαριστημένος με το Αζερμπαϊτζάν

- Κύριε Τατάρ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σας προσκάλεσε στη χώρα του, αλλά δεν ελήφθη καμία πρόσκληση από το Καζακστάν για τη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκογενών Κρατών. Θα έρθει πρόσκληση από το Κιργιζιστάν;

Είμαστε ευτυχείς που ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ μας προσκάλεσε στη συνάντηση των Τουρκογενών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα τον Ιούλιο. Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ είναι μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, που έγινε ομόφωνα δεκτό μετά από πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Καζακστάν δεν μας προσκάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξένησε και η Ε/Κ πλευρά ισχυρίστηκε ότι το απέτρεψε. Περιμένουμε την πρόσκληση του Κιργιζιστάν για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Θα πάμε στο Αζερμπαϊτζάν με χαρά.

Ακόμη κι αν η αναγνώριση δεν είναι εύκολη...

- Καμία χώρα εκτός από την Τουρκία δεν αναγνωρίζει ακόμη την ΤΔΒΚ. Ελπίζετε ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό;

Ο αγώνας μας για την αναγνώριση δεν είναι εύκολος, αλλά μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με βάση την κυριαρχία, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η αναγνώριση, η αποδοχή και η οικονομική δομή της ΤΔΒΚ. Αυτό θα ενισχύσει τη βάση και θα δώσει στο λαό μας ελπίδα για το μέλλον. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας γι' αυτό με αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι μαζί μας. Ναι, εξαιτίας αυτών των εμπάργκο, η νεολαία μας αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι αθλητές μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε ισότιμα και ελεύθερα στη δική μας γη.

Όπως σημειώνει ο Μουράτ Γετκίν, “ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και χαλαρός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η ρητορική περί «κρίσης» και λύσης», που προέρχεται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη γραφειοκρατία του ΟΗΕ, κάθε άλλο παρά πείθει, ειδικά όταν τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας όσο και η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι κυριολεκτικά λουτρά αίματος. Μπορεί να προβλεφθεί ότι η ΕΕ θα τείνει να αποτρέψει την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και να μην άρει τα εμπάργκο όσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου η Ε/Κ κυβέρνηση είναι στην εξουσία, παραμένει μέλος. Είναι σαφές ότι παράγοντες όπως αυτοί ανάγκασαν την ΤΔΒΚ και την Τουρκία να μετακινηθούν από τη φόρμουλα της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη φόρμουλα της συμφωνίας περί δύο κρατών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα