Ο βομβαρδισμός της φυλακής Ολενίφκα δεν έγινε από ουκρανικό σύστημα Himars

Για τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από τον βομβαρδισμό της φυλακής Ολενίφκα το 2022 στην ανατολική Ουκρανία δεν ευθύνονται βλήματα που προήλθαν από ουκρανικούς εκτοξευτήρες ρουκετών Himars, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.

Προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες του βομβαρδισμού και να αποδοθούν ευθύνες θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, προσθέτουν οι ερευνητές του ΟΗΕ στην έκθεση αυτή.

Περισσότεροι από 50

Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν στις 29 Ιουλίου 2022 όταν καταστράφηκε αυτή η φυλακή που βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, μια φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή. Επρόκειτο κυρίως για μαχητές που είχαν παραδοθεί μετά την επί εβδομάδες πολιορκία του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε τη φυλακή, κάτι που απορρίπτουν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν τους αιχμαλώτους πολέμου.

«Μετά τις συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες και την ανάλυση διαθέσιμων φωτογραφιών και βίντεο η (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) καταλήξαμε ότι οι εκρήξεις δεν προκλήθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από Himars από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει η αποστολή εποπτείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μέγεθος των ζημιών και η ακτίνα σύγκρουσης δεν ταιριάζουν με τα βλήματα των Himars. Ωστόσο οι ειδικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε το είδος του όπλου ούτε την προέλευση του βομβαρδισμού. Οι ζημιές που προκλήθηκαν «μοιάζουν να οφείλονται σε βλήμα που εκτοξεύθηκε από τα ανατολικά προς τα δυτικά», προσθέτει το έγγραφο του ΟΗΕ, αν και σημειώνει ότι δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να αποδοθούν ευθύνες για τον βομβαρδισμό.

Η αποστολή του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στη φυλακή και ζήτησε εκ νέου από τη Μόσχα να της επιτρέψει να μεταβεί εκεί.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία: Αποστολή της Unesco για εκπαίδευση των παιδιών του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα