Οι Αμερικανοί μισθοφόροι Amentum στη Λιβύη

Η Ουάσιγκτον ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη, εκπαιδεύοντας και αυξάνοντας με μισθοφόρους τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη. Σύμφωνα με ειδήσεις που αναπαράγουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ φέρεται να έστειλαν μισθοφόρους της ομάδας Amentum για την εκπαίδευση της πολιτοφυλακής της Λιβύης,

προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στη χώρα.

Την παραμονή της άφιξης της Amentum στη Λιβύη, ο John Bozarth, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, εθεάθη στην Τρίπολη, γεγονός που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι η Amentum εμπλέκεται πλέον στη σύγκρουση στη Λιβύη. Με εντολή του πρωθυπουργού της Λιβύης Ντμπεϊμπά, δυτικές ομάδες και Αμερικανοί εκπαιδευτές στάλθηκαν στην πόλη Zawiya για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και έχει παραγωγική ικανότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι κάτοικοι της πόλης γίνονται μάρτυρες συχνών συγκρούσεων μεταξύ φατριών που μάχονται συνεχώς για σφαίρες επιρροής και διαδρόμους  λαθρεμπορίου. Αυτό πυροδοτεί τις στρατιωτικές εντάσεις στη δυτική Λιβύη. Οι δυνάμεις της Amentum εργάζονται στην περιοχή για να αποκτήσουν τον έλεγχο του διυλιστηρίου και των επικερδών οδών εφοδιασμού.

Από την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, οι παραστρατιωτικές ομάδες της Λιβύης αποτελούν απειλή ακόμη και για την ασφάλεια των γειτονικών χωρών. Η Λιβύη μαστίζεται εδώ και καιρό από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις που έχουν υπονομεύσει την εξουσία των  κρατικών θεσμών και έχουν αποδυναμώσει την οικονομία της. Υπάρχει επίσης ένας σοβαρός αγώνας εξουσίας μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων. Το αδύναμο κράτος επιτρέπει πολλές φορές σε αυτές τις ένοπλες ομάδες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μέσω παράνομων πωλήσεων πετρελαίου.

Πρόγραμμα αναζωογόνησης

Στις 12 Φεβρουαρίου, στη σύνοδο κορυφής των Κυβερνήσεων του Κόσμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι εργάζονται πάνω σε ένα πρόγραμμα για την "αναζωογόνηση" των κατεστραμμένων ζωτικών τομέων της Λιβύης. Η "αναζωογόνηση" περιλαμβάνει την ενοποίηση των διαφόρων φατριών. Οι ΗΠΑ κινούνται επομένως για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα υπό τη δική τους εποπτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα