ΟΗΕ: Δηλώσεις του Jean-Pierre Lacroix για το Κυπριακό

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre Lacroix έδωσε χθες, 08/03/2024, συνέντευξη τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, αναφερόμενη στην 60η επέτειο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

(UNFICYP) και με τη συνεχιζόμενη ένταση στη νεκρή ζώνη, σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Colin Stewart, ρώτησε τον κ. Lacroix ποια είναι η γνώμη του για το έργο της Δύναμης όλα αυτά τα χρόνια.

O κ. Lacroix τόνισε ότι όταν κοιτάμε την επέτειο της UNFICYP προφανώς υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός γιατί, από την μια πλευρά, θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση για την Κύπρο, και αυτό είναι τελικά που προσπαθούν τα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο ρόλος που διαδραματίζει η UNFICYP όλα αυτά τα χρόνια ήταν κρίσιμος ως προς την αποφυγή κλιμάκωσης όσον αφορά στις επαφές με τις δύο πλευρές.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια περίπτωση όπου τα δύο μέρη χρειάζονται έναν διαμεσολαβητή αφού δεν μιλάνε μεταξύ τους, τουλάχιστον για τα διάφορα θέματα που χειρίζεται η UNFICYP.

«Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ειρηνευτές της UNFICYP για όσα έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά με τους θανάτους, γιατί αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσαν. Ταυτόχρονα, πραγματικά προτρέπουμε για περισσότερη πρόοδο στην πολιτική διαδικασία ώστε να μην χρειαστεί να τιμήσουμε άλλη μια τέτοια επέτειο 60 χρόνια αργότερα» κατέληξε ο κ. Lacroix.

Σε ερώτηση του Τούρκου ανταποκριτή στον ΟΗΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς των Τουρκοκυπρίων ότι η UNFICYP προστατεύει μόνο το νησί και στην πραγματικότητα δεν προσπαθεί να εξασφαλίσει την ειρήνη ο κ. Lacroix ανέφερε ότι ο ΟΗΕ είναι ένας, αλλά από την μια πλευρά έχουμε την πολιτική διαδικασία με την Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, η οποία πρόκειται να επιστρέψει στην Κύπρο και από την άλλη πλευρά είναι η ειρηνευτική επιχείρηση με τον φίλο μας τον Colin Stewart, επικεφαλής αυτής της επιχείρησης με την εντολή που αφορά ουσιαστικά να διασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί και δεν θα οδηγήσει σεκλιμάκωση και είναι σε συνεχή επαφή με τις δύο πλευρές για αυτόν τον σκοπό.

Πρόσθεσε ότι αυτό πραγματικά κάνει η UNFICYP και φυσικά είναι κρίσιμο για την πολιτική προσπάθεια, διότι εάν υπάρξει κλιμάκωση, εάν απειλείται η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, τότε θα υπονομευθούν σοβαρά όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των πολιτικών προσπαθειών. Διότι αν έχουμε εκ νέου κλιμάκωση προφανώς οποιαδήποτε πολιτική προσπάθεια θα ήταν σχεδόν αδύνατη, κατέληξε ο κ. Lacroix.

Keywords
Τυχαία Θέματα