Οικολόγοι-Συμμαχία: Η παραίτηση Ιωνά δεν διασώζει κύρος Κυβέρνησης

Με την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου δεν αποκαθίσταται ούτε διασώζεται το κύρος της Κυβέρνησης, ανέφεραν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την θέση για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση των πτυχών που αφορούν τον χειρισμό της υπόθεσης των δολοφονιών και εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών.

Μιλώντας κατά την διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε η κοινή πολιτική διακήρυξη

της συνεργασίας «Συμμαχίας-Οικολόγων» στις Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου, στην παρουσία των υποψήφιων Ευρωβουλευτών του συνδυασμού, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο ίδιος αναμένει την παραίτηση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου. «Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον, έστω και την υστάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρει το κουράγιο, αν ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν παραιτηθεί, να τον παύσει», όπως έχει δικαίωμα, είπε από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης «σε καμία περίπτωση δεν διασώζει το κύρος της Κυβέρνησης, ούτε μπορεί να δικαιολογήσει τον πόνο, την πίκρα και ντροπή που νιώθει η κυπριακή κοινωνία για αυτά τα γεγονότα», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι μια παραίτηση που ήρθε πάρα πολύ αργά».

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα δύο Κινήματα θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά και να ζητούν την πλήρη διερεύνηση των εγκλημάτων, τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών από τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία τις καταγγελίες και την ανάληψη πλήρους πολιτικής ευθύνης «ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε, εξάλλου, σε πληροφορίες ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες εκείνες που θα έπρεπε να διερευνήσουν έγκαιρα και έγκυρα τις πληροφορίες για τις δολοφονίες και εξαφανίσεις, όταν έφτασαν κοντά τους από το 2016. Το να βάλεις ανθρώπους που εμπλέκονται να διερευνήσουν τις πράξεις των ιδίων ή των υφισταμένων τους, νομίζω ότι δεν είναι μια καλή συνταγή για να γίνει διοικητική έρευνα, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των επτά θυμάτων, ενώ είπε ότι η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν αποκαθιστά ούτε το κύρος της Κυβέρνησης, αλλά ούτε και υποδηλοί μια ευαισθησία από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησής του.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για «μια παραίτηση η οποία επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους ίδιους τους πολίτες» και μίλησε για αδιαφορία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο έγκλημα «που μας έχει ντροπιάσει ως κράτος, αλλά και που έχει τραυματίσει βαθιά την κυπριακή κοινωνία».

Επανέλαβε, εξάλλου, το αίτημα που διατυπώθηκε σε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, ώστε να αναζητηθούν οι ένοχοι σε κάθε επίπεδο και να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει θεσμικός ρατσισμός που οδήγησε στην αδράνεια της Αστυνομίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον διορισμό δεύτερης τριμελούς επιτροπής από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, είπε ότι είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα αυτός που πρέπει να διερευνηθεί να διορίζει επιτροπή η οποία θα εξετάζει ενδεχομένως και δικές του ευθύνες.

Όσον αφορά την συνεργασία «Συμμαχίας-Οικολόγων» στις Ευρωεκλογές, ο Γιώργος Λίλληκας έκανε λόγο για «μια φυσιολογική συνεργασία», λέγοντας ότι τα δύο Κινήματα μοιράζονται κοινά ιδανικά, ενώ δεν έχουν εμπλοκή στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, του Συνεργατισμού, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης είπε ότι «η μάχη της 6ης έδρας θα κερδηθεί διότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα προσπεράσουν τα ψεύτικα διλήμματα και τα κενού περιεχομένου συνθήματα» και θα καταλάβουν ότι η μοναδική απάντηση στο κατεστημένο και στην ακροδεξιά είναι η Συνεργασία «Συμμαχία – Οικολόγοι».

Στη διάσκεψη Τύπου, οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του συνδυασμού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Έφη Ξάνθου, Μαρία Παστελλά, Αλεξία Σακαδάκη και Δρ. Δώρος Χριστοδουλίδης ανέγνωσαν την πολιτική διακήρυξη της συνεργασίας «Συμμαχίας-Οικολόγοι». Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η επιδίωξη για μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς εποίκους, ξένους στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα