Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιρλανδία

Αφιερωμένη στην κομητεία Μέιο, από όπου έλκει την καταγωγή της η οικογένεια της μητέρας του, είναι η σημερινή τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Ιρλανδία.

Καθ’ οδόν προς την κωμόπολη Μπαλινά, όπου ζούσαν οι πρόγονοί του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνει αρχικά στάση στο Ιερό της Παναγίας στο Νοκ. Πρόσκειται για ναό σημαντικό στην καθολική παράδοση, σε σημείο όπου πιστοί ανέφεραν το 1879 ότι είδαν να εμφανίζεται η Παρθένος. Το

Ιερό επισκέφθηκε εκατό χρόνια μετά, το 1979, ο τότε Πάπας Ιωάννης Παύλος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Μονάδα Έρευνας Οικογενειακής Ιστορίας του Κέντρου Κληρονομιάς και Γενεαλογίας της κομητείας.

Στην Μπαλινά θα μιλήσει σε πλήθος που θα συγκεντρωθεί έξω από τον τοπικό καθεδρικό ναό, ο οποίος χτίστηκε με τούβλα που είχε προμηθεύσει πρόγονός του το 1827. Αναμένεται επίσης να του δοθεί ένα τούβλο από το τζάκι του σπιτιού όπου ζούσαν οι παππούδες της μητέρας του.

Έπειτα θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ με το Air Force One, ολοκληρώνοντας το τετραήμερο ταξίδι του στο νησί της Ιρλανδίας.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε ομιλία προς τα μέλη και των δύο σωμάτων του ιρλανδικού κοινοβουλίου, τονίζοντας ξανά τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης στο νησί και της αποκατάστασης της λειτουργίας των αποκεντρωμένων δημοκρατικών θεσμών στη Β. Ιρλανδία.

Είπε μάλιστα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να συνεργάζεται πιο στενά με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προς αυτόν το σκοπό.

Σε πρόποση που έκανε τη νύχτα σε επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Δουβλίνου, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και πάλι στη σημασία της ειρήνης και είπε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα ανά τον κόσμο θα καθορίσουν τις επόμενες τρεις ή τέσσερις δεκαετίες, κάτι που όπως σημείωσε συμβαίνει «κάθε πέντε ή έξι γενιές σε όλη την ιστορία».

Όπως συμπλήρωσε, «τα πράγματα αλλάζουν, έχουμε μια ευκαιρία να τα βελτιώσουμε - ή διαφορετικά να καθίσουμε πίσω και να αφήσουμε τα γεγονότα να καθορίσουν το τι θα κάνουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολοκληρώνεται, Μπάιντεν, Ιρλανδία,oloklironetai, bainten, irlandia