Ορκίζεται αύριο η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν τρεις μέρες, συστήθηκε στο Ισραήλ κυβέρνηση εθνικής ενότητας ειδικού σκοπού με αρμοδιότητα την διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, η οποία ορκίζεται την Πέμπτη. Η κεντροδεξιά «Παράταξη Εξουσίας» του τέως Υπουργού Άμυνας και τέως Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Μπένι Γκαντς, συμμετέχει στην

κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Κεντρικής σημασίας συλλογικό όργανο της νέας κυβέρνησης είναι το «μικρό» συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τον ηγέτη της «Παράταξης Εξουσίας», Μπένι Γκαντς. Παρατηρητές στο τριμελές «μικρό ΚΥΣΕΑ» είναι ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, και ο τέως Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Γκάντι Άιζενκοτ, στενός κομματικός συνεργάτης του Μπένι Γκαντς.

Το «μικρό ΚΥΣΕΑ» θα είναι αρμόδιο για την λήψη αποφάσεων που έχουν άμεση σχέση με την επιχειρησιακή πτυχή του πολέμου, ως επίσης και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Το «μεγάλο ΚΥΣΕΑ» θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνει το «μικρό ΚΥΣΕΑ».

Ορίζεται επίσης ότι στο «μικρό ΚΥΣΕΑ» παραμένει μία θέση κενή, σε περίπτωση που ο ηγέτης της ακροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, θα θελήσει να συμμετάσχει και εκείνος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Γιαΐρ Λαπίντ ασκούνται πιέσεις σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο να αποφασίσει να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω των ιδιαζουσών συγκυριών.

Στο υφιστάμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα προστεθούν πέντε στελέχη της παράταξης Γκαντς, οι οποίοι είχαν διατελέσει Υπουργοί σε παλαιότερες κυβερνήσεις υπό τον Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συστάθηκε σήμερα θα διαλυθεί με την λήξη του πολέμου.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα την Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κνέσετ, κατά την διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκθέσει τους σκοπούς της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την παρούσα συγκυρία.

Αύριο αναμένεται επίσης στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα