«Ουδέν σχόλιο» για κινητά στις Κεντρικές- «Εξαιρετικές οι σχέσεις με Ελεγκτή»

Στο θέμα της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής επικεντρώθηκε ο CEO του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Χρύσανθος Τσουρούλλης, στο πρώτο κύκλο ερωτήσεων προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διακαναλική για τον ετήσιο απολογισμό της διακυβέρνησής του.

Ειδικότερα, ρώτησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη εάν οι αντιδράσεις τον κάνουν αναβλητικό για το συγκεκριμένο

θέμα. Ο πρόεδρος απάντησε ότι «αναβλητικός δεν είμαι σε καμία περίπτωση. Να σας πω γιατί δεν είναι γνωστό. Από το 2013 που ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο, υπήρχαν συστάσεις ότι θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήδη γνωρίζω τις αντιδράσεις και είμαι έτοιμος αν χρειαστεί να συγκρουστώ για να διαφυλάξω το όνομα, την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρας μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας».

Συμπλήρωσε ότι «σήμερα είχαμε νέες κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και πάλι εμπλέκεται το όνομα της Κύπρου. Αυτά δεν είναι τιμητικά για κανένα. Αυτοί που αντιδρούν, αν δουν μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον και των ιδίων η σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. Η ΚΔ είναι κράτος δικαίου και σε φαινόμενα διαφθοράς, θα υπάρξει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, μηδενική ανοχή».

Παραμένοντας στο ζήτημα των Αρχών, ο Τσουρούλλης ρώτησε για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά ότι «οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν μια συνιστώσα της φιλοσοφίας μας. Όλα αυτά που υπάρχουν στο πρόγραμμα μας, θα υλοποιηθούν. Εγώ ο πρόεδρος έδειξα πρώτος το παράδειγμα με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού. Από ποιον πήρε τις εξουσίες το Γνωμοδοτικό; Το επόμενο διάστημα υπάρχουν διορισμοί επιτρόπων. Θα έχει και πάλι την αρμοδιότητα το Γνωμοδοτικό. Το ίδιο θα γίνει με Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία».

Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Αγγίζει χρονικά περίοδο μετά που δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα, ή που θα είναι στο τέλος της θητείας τους. Για μας το θέμα δεν είναι προσωπικό, θα είναι θεσμικό».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή, απάντησε ότι «είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας με τον Ελεγκτή. Χθες μιλήσαμε στο τηλέφωνο για ένα θέμα. Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως επικεφαλής δύο κορυφαίων θεσμών, δεν θα συνεργαζόμαστε».

Για το θέμα του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, απάντησε ότι «δεν αναμένετε συγκεκριμένο σχόλιο για τα κινητά στις Κεντρικές. Είναι πρόβλημα, έχουν ληφθεί μέτρα αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερα. Το μεταναστευτικό αγγίζει το θέμα της ασφάλειας. Η κοινωνία νιώθει την αλλαγή που έγινε, ότι η ΚΔ για πρώτη φορά διώχνει περισσότερους από όσους έρχονται. Κι αυτό το θέμα αγγίζει και το θέμα της εγκληματικότητας».

Σε ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλλη για το Κυπριακό, τη σχέση με την Ελλάδα και τον διορισμό της απεσταλμένης ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο διορισμός της Ολγκίν ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της Λευκωσίας. «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές από το 1960 έγινε η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο» ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως αν ο  διάλογος με την Άγκυρα φέρει εξελίξεις θα βοηθήσει και την Κύπρο. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β σε σχέση με την επίλυση του κυπριακού. «Η αποδοχή λύσης δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελεί θέμα ούτε για συζήτηση».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: 

Όσα ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον ετήσιο απολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

LIVE: Ένας χρόνος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Ο απολογισμός και η «ανάκριση»

Keywords
Τυχαία Θέματα