Νέες στρατιωτικές ασκήσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Χωρίς διακοπές συνεχίζεται η προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία προχωράει εκ νέου στη δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1228/17 δεσμεύτηκε τεράστια θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, η οποία ξεκινούσε από τα ανοιχτά της Πάφου και εκτεινόταν δυτικά, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ,

τμήματα των τεμαχίων 1, 4, 5, 6 και 7 και φτάνοντας μέχρι τα ανοιχτά του Καστελόριζου, από τις 06:00 μέχρι τις 13:00 σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί διπλή πρόκληση, καθώς περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και των τεμαχίων που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει οριοθετήσει και στα οποία ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις. Επιπλέον, η περιοχή καλύπτει το τριπλό σημείο, στο οποίο, βάσει της κοινής διακήρυξης, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για οριοθέτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 4, 5 και 6, αμφισβητώντας την οριοθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι γεωτρήσεις στα οικόπεδα 6 και 3 στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξήγγειλαν από το Προεδρικό ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλζι.

Διαβάστε επίσης: Γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 3 εντός του έτους από την ΕΝΙ

Σε ερώτημα κατά πόσο προβληματίζει η στάση της Τουρκίας σε σχέση με το τεμάχιο 6, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση για αδειοδότηση του τεμαχίου, σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η εταιρεία, ήταν έτοιμες για γεώτρηση και αυτό θα γίνει.

Επίσης, με τη NAVTEX 1209/17 η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ακτίνας 15 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 08:00 του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 18:00 της Κυριακής 26 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση στο Προεδρικό, οι κ.κ. Λακκοτρύπης και Ντελσκάζι ξεκαθάρισαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει γεώτρηση στο σημείο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε 2-3 μήνες στο σημείο Σουπιά στο τεμάχιο 3.

Την ίδια ώρα, με τη NAVTEX 1225/17, δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, η οποία εκτείνεται από τα ανοιχτά του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, μέχρι τα ανοιχτά της Λάρνακας και σε σχετικά κοντινή απόσταση από την ακτή, περιλαμβάνοντας τμήματα των οικοπέδων 1, 2, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 13:00 μέχρι τις 18:00 του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικές προκλήσεις πριν στεγνώσει το μελάνι της τριμερούς

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, με τη NAVTEX 1205/17, είχε δεσμεύσει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, η οποία ξεκινούσε από τα ανοιχτά της Πάφου και εκτεινόταν μέχρι τα ανοιχτά της Αγίας Νάπας, περιλαμβάνοντας τμήματα των οικοπέδων 1, 2, 7, 8, 9 και 13. Η δέσμευση αποσκοπούσε στην πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης και ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου.

Τέλος, με τη NAVTEX 1206/17, είχε δεσμευτεί η ίδια ακριβώς έκταση με σκοπό τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, η οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 18:00 της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα