Πάφος: Γαλλικό στρατιωτικό σύστημα μυστικής παρακολούθησης για Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Intelligence Online, η Γαλλία εκμεταλλεύεται ένα κυπριακό θέρετρο της Πάφου για να φιλοξενήσει μια εγκατάσταση αναχαίτισης και μια μυστική εγκατάσταση επιτήρησης για την Μέση Ανατολή.

Γαλλικά στρατεύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  αναπτύσσονται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας, το DRM

(Direction du Renseignement Militaire) σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αναχαιτίσεις της για τη βάση SIGINT (Signal Intelligence) στο θέρετρο της Κύπρου στην Πάφο, για να επεκτείνει την κάλυψή της.

Το DRM δεν είχε μέσα παρακολούθησης αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων από τότε που τα δύο αεροσκάφη C-160 Transall Gabriel αποσύρθηκαν το 2022.

Αναλυτές και τεχνικοί SIGINT από το Γαλλικό Κέντρο Πολεμικής Αεροπορίας de Renseignement de l'Armée de l'Air (CRA) και το Escadron Electronique Sol (EES) στην Ορλεάνη και το σύνταγμα σημάτων του γαλλικού στρατού, το 44e Régiment de Transmission, έχουν αναπτυχθεί, όπως σημειώνεται. στα περίχωρα της Πάφου.

Στον Όλυμπο του Τροόδους, τα radomes και οι κεραίες δίνουν στους Γάλλους την ευκαιρία να κρυφακούσουν την έντονη ραδιοεπικοινωνία στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, η εγκατάσταση έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στις περιοχές για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη ρωσική και τουρκική παρουσία στη Συρία, ενώ άλλες εγκαταστάσεις στο Mafraq της Ιορδανίας παρέχουν επίσης πληροφορίες.

Με εντολή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το DRM ενισχύει τις δυνατότητές του καθώς πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και να αποκτήσει εξωστρέφεια για να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης και τις γεωπολιτικές συζητήσεις, σύμφωνα με το Intelligence Online.

Υπενθυμίζεται ότι  ήδη από την 1η Αγούστου 2020 τέθηκε σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

Επένδυση εκατομμυρίων σε γαλλικά ΜΜΕ
σε Αφρική, Μ.Ανατολή και Αν. Ευρώπη

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos (27/11/23)  ανέφερε ότι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών θα επενδύσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι όλες οι πλατφόρμες που υπάγονται στον όμιλο πολυμέσων France Media Monde (συμπεριλαμβανομένου του ραδιοφωνικού σταθμού RFI, του ραδιοτηλεοπτικού φορέα France 24) θα λαμβάνουν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των κόμβων της και την έναρξη νέων έργων στις τρεις περιοχές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του ομίλου France Media Monde θα αυξηθεί κατά 6,7% το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα