Παπαδόπουλος για Σύρους: Θα είναι αιτητές ασύλου χωρίς να παίρνουν επιδόματα

Για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και τις αιτήσεις ασύλου των Σύρων μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος διαδραματίζει τον ρόλο της σταθεροποίησης, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. «Από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ταξίδεψε σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο».

Τόνισε ότι το η πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο αγκαλιάστηκε από όλες τις χώρες

της περιοχής, τις ΠΗΑ και την ΕΕ. «Είναι η πιο τρανή αποδείξει για τον ρόλο που παίζουμε. Είμαστε η χώρα που παρέχει ασφαλή εκκένωση πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή». Μιλώντας για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε η εκκένωση πολιτών.

Διαβάστε ακόμη: Μεταναστευτικό: Έτσι θα εφαρμοστούν τα μέτρα για Σύρους (BINTEO)

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και στη ρίζα του.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία τόνισε ότι πλέον είναι γνωστό στη Συρία δεν υπάρχει πόλεμος. «Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από πριν 13 χρόνια. Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλες ροές από τη Συρία».

Υπογράμμισε ότι μετά από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αναστείλει την εξέταση αιτήσεων  πολιτικού ασύλου για τους Σύρους. «Αυτό σημαίνει ότι άτομα από τη Συρία θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, θα απολαμβάνουν καθεστώς αιτητή πολιτικού ασύλου, ωστόσο δεν θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους».

Τόνισε ότι θα μεταφέρονται στην Κοφίνου και στο Πουρνάρα και θα τους παρέχεται στέγαση και σίτιση. «Δεν θα τους προσφέρεται οποιοδήποτε άλλο επίδομα».
Διευκρίνισε ότι οι Σύροι μέχρι τώρα έρχονταν, κατέθεταν την αίτηση τους η οποία γινόταν αποδεκτή και μετά άρχιζαν τα επιδόματα και η άδεια εργασίας. «Αυτά δεν θα υπάρχουν γιατί δεν θα εξετάζεται η αίτηση τους. Όλοι θα ταυτοποιούνται, θα λαμβάνουν κάρτα διαμονής και έτσι θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα κέντρα φιλοξενίας».
Ο κ .Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αν επιλέξουν να αποποιηθούν του δικαιώματος φιλοξενίας και σίτισης, τότε θα πρέπει να υποδείξουν τον χώρο που θα διαμένουν. «Αυτός ο χώρος θα ελέγχεται από τις αρχές».

Ερωτηθείς αν θα απελαύνονται μετά από κάποιο διάστημα, ανέφερε ότι «απλά δεν θα εξετάζεται η αίτηση τους για το διάστημα που κρίνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ξεκαθάρισε ότι με αυτό το μέτρο θα είναι αιτητές πολιτικού ασύλου χωρίς να παίρνουν επιδόματα. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα αποτρεπτικό πλαίσιο στο να έρθουν στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα ήξεραν ότι αν μπουν στη βάρκα 10 ώρες και καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο θα πάρουν το καθεστώς προστασία και πρόσβαση στην εργασία. Τώρα δεν θα τα έχουν αυτά. Πλέον δεν θα παίρνει επίδομα κανένας. Θα έχουν μόνο υλική παροχή».

Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποσπασματικά τα μέτρα. «Πρωτοστατούμε στο να υπάρχει συμφωνία όμοια με αυτή της Αιγύπτου για οικονομική στήριξη του Λιβάνου και ταυτόχρονα εντατικοποιούμε τα μέτρα κατά των διακινητών. Είναι ένα συνολικό πακέτο για να αποκοπούν οι ροές Σύρων».

Τέλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρωτοστατεί στην ΕΕ έτσι ώστε να αποχαρακτηριστούν περιοχές στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπαδόπουλος, Σύρους,papadopoulos, syrous