Παπαναστασίου και Κοέν συζήτησαν για Αφροδίτη-Γισάι & εξαγωγές Φ.Α μέσω Κύπρου

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίους  συνομίλησε χθες Δευτέρα με τον Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, Έλι Κοέν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δυο τους συμφώνησαν στην ενίσχυση της περιφερειακής συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, συνεχίζοντας την προώθηση της κοινής ενεργειακής δραστηριότητας και την διασύνδεση των

δυο χωρών σε οικονομική βάση επιταχύνοντας το έργο υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ευρώπη. Επιπλέον, συζήτησαν για τριμερή επίσκεψη, μαζί με τον Έλληνα υπουργό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Έλι Κοέν δήλωσε: «Ευχαριστώ την Κύπρο για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Η Κύπρος είναι περιφερειακός σύμμαχος και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Η σύνδεση του ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου είναι πολύτιμη συμβολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία, στο οικονομικό δυναμικό και για τις δύο χώρες, και επίσης ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο (Great Sea Interconnector), το οποίο θα συνδέει το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η σύνδεση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να πουλά και να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και θα ενισχύσει τη θέση του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για τη διασυνοριακή δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Γισάι  και την κυπριακή πρωτοβουλία για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου στην Ευρώπη (Cyprus Gateway), η οποία περιλαμβάνει επίσης τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ. Ο υπουργός Κοέν κάλεσε τον Υπουργό Παπαναστασίου να επισκεφθεί το Ισραήλ και μάλιστα δρομολόγησε πρόταση για τριμερή επίσκεψη μαζί με τον Έλληνα υπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα