Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων: Τι ορίζει η νομοθεσία στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος και ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, για τον κανονισμό που προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφαλείας ή για δίωξη σοβαρού εγκλήματος.

Αρχικά ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν λόγοι που διαφοροποιούν το καθεστώς ενός δημοσιογράφου από άλλο πολίτη του τόπου. «Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι διπλά προστατευμένος διότι υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ως

εκ της αποστολής του ελέγχει όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων εκ μέρους του πολίτη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Πενταράς τόνισε πως στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει νομοθεσία η οποία ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες παρακολουθήσεις, είτε πολίτη της Δημοκρατίας είτε ξένου υπηκόου και μάλιστα είναι από τις αυστηρότερες νομοθεσίες που υπάρχουν στην ΕΕ.

«Είναι πρόσφατη και σε αυτήν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα δεδομένα από τεχνικής άποψης πώς μπορεί να γίνει παρακολούθηση κτλ. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να ανησυζούνοι δημοσιογράφοι της Κύπρου ή οποιοσδήποτε πολίτης ότι μπορεί να γίνει παρακολούθηση κατ’ εξαίρεση».

Σημείωσε ότι, υπάρχουν προϋποθέσεις, πρέπει να βγει δικαστικό διάταγμα για να γίνει παρακολούθηση ύστερα από αίτημα είτε του Γενικούς Εισαγγελέα είτε του Αρχηγού της Αστυνομίας, είτε του Διοικητή της ΚΥΠ. «Καθορίζονται μέσα οι προϋποθέσεις πρέπει να ενέχεται αυτός ο οποίος θα παρακολουθηθεί σε αδικήματα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια, με το οργανωμένο έγκλημα ή την πορνογραφία», τόνισε.

Τι αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ), ως το αρμόδιο σώμα για την προάσπιση τις ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης των Δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης στην Κύπρο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος στηρίζει την πρωτοφανή πρόνοια για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, που επιχειρείται να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων (European Media Freedom Act / EMFA).

Η ΕΔΔ ενημερώνει ότι παρακολουθεί στενά, τους τελευταίους μήνες, τη συζήτηση σχετικά με την European Media Freedom Act και τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, από δημοσιογραφικές ενώσεις της Ευρώπης, απέναντι στην προσπάθεια συμπερίληψης στην EMFA, αρχικά μετά από πιέσεις της Γαλλίας, αναφοράς η οποία θα δίνει δικαίωμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να παρακολουθούν δημοσιογράφους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο «για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας».

Η ΕΔΔ έχει ενώσει τη φωνή της με άλλα Συμβούλια Τύπου στην ΕΕ, τα οποία στηρίζουν τις προσπάθειες να αποτραπεί συμπερίληψη της συγκεκριμένης αναφοράς στο τελικό κείμενο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σε τριμερές επίπεδο στην ΕΕ, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή.

Με δεδομένες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα, η ΕΔΔ θα συζητήσει τρόπους παρέμβασης προς την προεδρία της Δημοκρατίας, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους Ευρωβουλευτές, ώστε η Κύπρος να τερματίσει άμεσα την στήριξη της πρωτοφανούς αυτής πρόνοιας, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα