«Παράνομες» οι αναπτύξεις στον Κούρη, λέει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταδικάζει με "τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο τις αυθαίρετες και παράνομες αναπτύξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε κρατικό τεμάχιο, και εντός και κατά μήκος του ποταμού Κούρη".

"Από τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης επιβεβαιώνεται η παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη για τις ανάγκες ανέγερσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων

ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών στις κοινότητες Συλίκου και Τριμίκληνης", αναφέρει σε ανακοίνωση.

Με κύριο μέλημα την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου της χώρας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου επισημαίνει  ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, οι ποταμοί αποτελούν κατ’ εξοχήν κοινόχρηστο αδιαπραγμάτευτο αγαθό, το οποίο προστατεύεται από τις διατάξεις του περί Δημόσιων Ποταμών (Προστασία) Νόμου και οι πολίτες έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα απόλαυσης των δημόσιων αγαθών του τόπου. Το νερό, αναφέρει, είναι δημόσιο αγαθό και όχι “εμπορικό προϊόν”, το οποίο προστατεύεται και τυγχάνει κατάλληλης μεταχείρισης με βάση την Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

Επίσης, αναφέρει ότι όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έκθεσης, οι Αρμόδιες Αρχές ανέχθηκαν ή/και απέτυχαν με τις ενέργειες τους να αποτρέψουν και στην συνέχεια αποκαταστήσουν τις υπό αναφορά αυθαιρεσίες σε κρατική γη και σε εγγεγραμμένο υδατόρεμα ή/και τις παρόχθιες περιοχές του. Ως αποτέλεσμα αυτών, επισημαίνει, προκλήθηκε μεγάλης κλίμακας επέμβαση εντός της ζώνης προστασίας του ποταμού Κούρη, επηρεάζοντας και μειώνοντας την παροχετευτικότητά του.

Σημειώνει ακόμη ότι οι εγκρίσεις που δόθηκαν έναντι της ανάπτυξης ενισχύουν την παρανομία σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Τέτοιου είδους αποφάσεις οδηγούν στην οριστική και ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφολογίας του φυσικού περιβάλλοντος, καταργώντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινή χρήση του.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου απαιτεί την «πλήρη άρση των παρανομιών» για αποτροπή μεγαλύτερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και παράλληλα θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους καθότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των δημοσίων αγαθών του τόπου, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα