Παράταση έξι μηνών σε χαλαρώσεις για στήριξη στην Ενέργεια από την Κομισιόν

Παράταση έξι μηνών για την εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων και χαλαρώσεων που αφορούν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, και δίνουν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της Ενέργειας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Κομισιόν ενέκρινε τροποποιήσεις στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης για τις Κρατικές Ενισχύσεις, με τις οποίες παρατείνει κατά έξι μήνες συγκεκριμένες πρόνοιες, έχοντας λάβει υπόψη παρατηρήσεις των κρατών μελών.

Ειδικότερα, αναβάλλεται

η σταδιακή κατάργηση διατάξεων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (τμήμα 2.1 του πλαισίου) και ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών Ενέργειας (τμήμα 2.4 του πλαισίου).

Βάσει της μερικής προσαρμογής του χρονοδιαγράμματος για την σταδιακή κατάργηση του προσωρινού πλαισίου, τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα καθεστώτα στήριξης τα οποία έχουν εφαρμόσει και ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, σε περίπτωση που ορισμένες εταιρείες συνεχίσουν να επηρεάζονται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θα δοθεί στα κράτη μέλη περισσότερος χρόνος μετά τον χειμώνα ώστε να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν.

«Το πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε εξ αρχής ως έκτακτο και χρονικά περιορισμένο εργαλείο. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, διαπιστώνουμε την σταθεροποίηση των αγορών Ενέργειας και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Για αυτό αποφασίσαμε ότι τα εργαλεία του πλαισίου για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορούν να καταργηθούν σταδιακά», σημείωσε με σχετική δήλωσή του ο Επίτροπος Ντίντιε Ρέιντερς, ο οποίος είναι σήμερα αρμόδιος για τα θέματα ανταγωνισμού.

«Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα συνεχίζεται ενόψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου. Η σημερινή περιορισμένη προσαρμογή της σταδιακής κατάργησης θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, στις περιπτώσεις που χρειάζεται, να παρέχουν δίχτυ ασφαλείας στις εταιρείες που πλήττονται, ενώ θα διευκολύνει και την εφαρμογή διοικητικών διαδικασιών για τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Δεν βρήκε κατάχρηση κονδυλίων από Χαμάς η Κομισιόν

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα