Παρατείνεται το «θρίλερ» για αύξηση 6% στο ρεύμα - Συνεδριάζει το ΔΣ της ΑΗΚ

Παρατείνεται το θρίλερ σχετικά με την αύξηση 6% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει την εν λόγω αύξηση για το 2024, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής, Άδωνις Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι το νέο ΔΣ έχει ενημερωθεί και εξακολουθεί να ενημερώνεται

για τα οικονομικά της Αρχής.

Η συζήτηση στην Επιτροπή περιστράφηκε γύρω από επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην ΑΗΚ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, ο οποίος ζήτησε ξεκαθάρισμα προθέσεων εκ μέρους της Αρχής, με τον κ. Γιασεμίδη να ζητά πίστωση χρόνου.

Παρέμβαση Αβέρωφ

Στη συζήτηση παρενέβη και ο τέως Πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζεται μία σφαιρική προσέγγιση του θέματος, επισημαίνοντας ότι το κόστος ενέργειας είναι ασήκωτο, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

«Η ΑΗΚ θα μπορούσε σε μία άλλη χώρα να μην είναι κρατική, στην Κύπρο είναι κρατική και πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα», είπε ο κ. Νεοφύτου, αναφέροντας σε έντονο ύφος τα εξής: «Δεν μπορούμε εμείς ως Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει με αντιθεσμικό τρόπο σε θέματα που αφορούν την τιμολόγηση, είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί, και να αντικαθιστά τη ΡΑΕΚ».

Να κρίνουμε την ΑΗΚ, είπε, σε σχέση με το αν έκανε προσπάθεια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, αν έκανε σωστή αγορά μαζούτ κ.λπ. Το κράτος, προσέθεσε, είναι αυτό που πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική. «Παράλληλα με το τι θα γίνει με την ΑΗΚ, οφείλει να κάνει την κοινωνική του πολιτική, όχι παίρνοντας λεφτά από άλλους, αλλά επιστρέφοντας τα χρήματα που πήρε λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα», είπε.

Η μεγάλη ευθύνη για ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είπε ο κ. Νεοφύτου, αφορά το κράτος. «Στην ΑΗΚ μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πώς μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα», κατέληξε.

Πυρά Χατζηγιάννη στην ΑΗΚ

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η Βουλή έχει λάβει τις προκαταρκτικές διαπιστώσεις της ΑΗΚ για το 2023, στις οποίες περιλαμβάνεται η εκτίμηση για κέρδη του Οργανισμού που φτάνουν τα 64 εκατομμύρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, εφόσον το αίτημα για αύξηση 25% που αφορά στο 2023 δεν έχει απορριφθεί, με βάση δήλωση του Προέδρου του ΔΣ της Αρχής, αυτό συνεπάγεται επιπλέον 100 εκατομμύρια κέρδος.

Απευθυνόμενος στην Αρχή, ο κ. Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν είναι προκλητικό να ζητείται από τους πελάτες που νοσούν 164 εκατομμύρια για το 2023, ενώ χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη τη διεκδίκηση για το 25%.

Έντονοι οι καταναλωτές 

Λάβρος κατά του κράτος εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, ο οποίος μετά την τοποθέτηση των αρμόδιων φορέων ανέφερε ότι τον στενοχωρεί η αναλγησία του κράτους.

«Θα ζητούσα να δοθεί στο κράτος μας το βραβείο της εφευρετικότητας, έχει κατορθώσει να πουλά τον ήλιο στους πελάτης της ΑΗΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Υπουργικό τα μέτρα στήριξης

Πάντως, σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε στο να παραπέμψει στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης 13% στο ρεύμα-Δεν αποσύρθηκε το αίτημα της ΑΗΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα